Детски свят Лайфстайл

10 момента от първата година от живота на детето, които могат да повлияят негативно на здравето му

Първата година от живота на детето

Няма нищо по-добро за развитието на детето от неговото любопитство, подкрепено с родителски грижи. Основното правило е – не вреди!

 

Какво е важно да знаят родителите на деца за първата година от живота им?

 

Безопасно е да държите дете в изправено положение само когато то вече се е научило да се обляга на дланите си, да придърпва краката си към лицето си и да се преобръща от гърба към корема. Докато това се случи, е необходимо да се изключи всякакво натоварване на лумбосакралния гръбнак.

За хармонично развитие детето трябва да прекарва по-голямата част от времето на равна повърхност, върху която може първо да лежи по гръб, а след това по корем. В тази позиция то ще може да тренира мускулите на гърба и баланса.

Можете да използвате кошници, шезлонги, столове само след 4 месеца.

Не е необходимо да карате детето да сяда, ако то не сяда само.

Ако вече сте се опитали да накарате детето да седи и то е седяло известно време, облегнато на една страна, това означава, че все още не е готово. Натоварването върху гръбначния стълб в този случай се разпределя неправилно, в резултат може да се развие сколиоза, кифоза и други проблеми на гръбначния стълб.

При стоенето на пръсти при децата се образуват патологии на краката и гръбначният стълб губи необходимата подвижност. Това забавя желаните първи стъпки.

Най-добрият начин да научите детето да стои е да укрепите мускулите на гърба, като се обърне върху хоризонтална повърхност от гърба към корема, около оста си, опирайки се на ръцете, легнало по корем.

Проходилките не учат детето как да ходи правилно, а точно обратното – формират патологични движения, които след това трябва да бъдат коригирани с помощта на специалисти.

Най-добрият начин да помогнете на вашето бебе да направи първите си стъпки е да пълзи и да се хваща за мебелите, за да се изправи.

Ако детето изостава в развитието от връстниците си, това е причина да потърсите съвет от невролог. През първата година от живота могат да се коригират повечето от нарушенията и да се влезе в нормата. В по-напреднала възраст това вече ще е по-трудно.

121

Similar Posts