Във форма Здраве

11 симптома, показващи сериозни сърдечни проблеми, за които вероятно не подозирате

сърдечни проблеми симптоми

Много ценна информация, която може да спаси здравето на вашите близки!

Сърдечният удар може да доведе не само до увреждане, но и до смърт. И всичко това е така, защото сърцето непрекъснато работи, снабдявайки органите с кръв. Веднага след като притока на кръв към сърдечния мускул (миокард) е нарушен, възниква коронарна артериална болест (ИБС). Проявите й могат да бъдат различни, вариращи от ангина пекторис и завършвайки със сърдечен удар. Но прогнозите не са добри: именно коронарната болест на сърцето е една от причините за смъртността, а обхвата на нейното поражение ни принуждава, да признаем това заболяване, като проблем на века.

Въпреки това, болестта може да бъде предотвратена в рамките на 30 дни, като се обърне внимание на сигналите, които сърцето изпраща. Дори някои от тях да се появяват рядко, това вече е повод да се замислите за състоянието на вашата вътрешна „батерия“. Повече от пет пристъпа на ден показват, че спешно трябва да посетите вашият лекар.

Умората показва липса на добро кръвоснабдяване, а слабостта показва риск от инфаркт!

Нека започнем с онези неясни симптоми, които обикновено се игнорират, приемайки ги за моменти на слабост. Но те са маркерите на болестта.

Симптом № 1: Умора. Току-що сте станали от леглото и вече се чувствате, като пребити. Едва сте стигнали до работата, а вече мислите как да се отпуснете. С всеки изминал ден усещате все повече и повече как умората се натрупва.

Тревожен симптом, който показва сърдечна недостатъчност. Умората възниква поради липса на кръвоснабдяване на мозъка, белите дробове и сърцето.

 

Симптом № 2: Слабост. Много хора, които са получили инфаркт, са признали, че скоро преди това са изпитали такава слабост, че не са могли да държат лист хартия в ръцете си. Чувството за безсилие, което е характерно за грип, е сериозен сигнал.

Този симптом показва риска от инфаркт на миокарда в близко бъдеще.

 

Симптом № 3: Колебания в настроението. Чувството за безпричинно безпокойство, е изпитвано от мнозина преди да бъдат хоспитализирани. Лекарите съветват, да бъдете внимателни към това състояние, тъй като това е един от често срещаните симптоми.

Силното безпокойство или дори страхът от смъртта, може да са сигнал за предстоящ инфаркт.

Симптом № 4: Задух. Ако изкачването до третия етаж ви причинява силен недостиг на въздух, сякаш сте след едночасов маратон, а малката физическа активност е придружена от липса на въздух, време е да се консултирате с кардиолог. Задухът често съпровожда сърдечния удар и може да причини болка в гърдите.

Нарушението на кръвният поток намалява притока на кръв към белите дробове, което причинява затруднено дишане.

 

Симптом № 5: Замаяност. Мозъкът се нуждае от обилен приток на кръв, за да функционира правилно. Веднага щом в него не постъпва достатъчно количество кръв, това се отразява на състоянието на целия организъм.

Сърдечните пристъпи са придружени от замаяност или загуба на съзнание. Следователно сърдечните аритмии са много опасни.

 

Симптом № 6: Студена пот. Когато просто си седите в креслото, внезапно ви облие студена пот и изведнъж започвате да се покривате с капки, сякаш току-що сте прекарали два часа във фитнеса.

Тревожен симптом, показващ предстоящ инфаркт.

 

Симптом № 7: Ускорен пулс. Резките скокове на сърдечната честота, по правило, не предизвикват тревога у лекарите. Но неритмичен или ускорен пулс, особено ако е придружен със задух, замаяност, слабост, показва аритмия.

Аритмиите могат да причинят инфаркт или дори внезапна смърт.

 

Симптом № 8: Поява на внезапна болка в гърдите или изчезването й по същия начин. Не е изненадващо, че много хора пренебрегват подобни симптоми и не осъзнават сериозната опасност на ситуацията. Те се улавят, когато засегнатата област се простира до ръцете, гърба, раменете.

Най-честият симптом на предстоящ инфаркт.

 

Симптом № 9: Подпухналост. Подуването на краката, както и увеличаването на телесното тегло, не винаги са резултат от заседнал начин на живот (въпреки че със сигурност също е така). Сърцето, обаче, също може да сигнализира за проблем по подобен начин. Това включва загуба на апетит.

Прекомерната течност в организма показва сърдечна недостатъчност.

 

Кашлица и лошо храносмилане, като маркери за сърдечни заболявания.

Симптом № 10: Разстроен стомах. Болката и подуването, които могат да повлияят неблагоприятно на храносмилането и да причинят непоносимост към храната, не винаги са показателни за стомашно-чревни проблеми.

Тревожен симптом, който по отношение на заплахата си е сравним със сърдечната болка и изисква спешно лечение.

 

Симптом № 11: Кашлица. Постоянната кашлица идва от натрупването на течност в белите дробове. Понякога се придружава от кървава храчка, което показва тежестта на проблема. Друг тревожен симптом може да бъдат хрипове.

Продължителната кашлица показва сърдечна недостатъчност.

 

П.С. Кардиолозите уверяват, че всеки, който изпрати този текст на 10 души, може да бъде сигурен, че е спасил, поне, един живот!

 

1374

Similar Posts