Във форма Здраве

13 симптома, които показват, че трябва спешно да посетите ревматолог

Да посетите ревматолог

Ревматологията е голям дял от науката и практиката, който се занимава с диагностика и лечение на системни автоимунни заболявания на съединителната тъкан.

 

Ревматолозите идентифицират и лекуват следните заболявания:

Ревматоиден артрит – увреждане на ставите вследствие на това , че имунната система разрушава собствения си хрущял

Псориатичен спондилит – увреждане на ставите и гръбначния стълб вследствие на псориазис

Подагра – увреждане на ставите и вътрешните органи поради нарушения на пуриновия метаболизъм, когато излишната пикочна киселина уврежда хрущяла и тъканта

Системен лупус еритематозус е заболяване, свързано със сривове на имунната система, при което тя атакува собствените си органи и ги унищожава

Анкилозиращият спондилит е имунен проблем, който сериозно засяга ставите и гръбначния стълб, което води до увреждане

Болест на сьогрен – увреждане на жлезите, отделящи сълзи, слюнка и други течности, както и на меките тъкани

Васкулит – увреждане на кръвоносните съдове

Ревматична полимиалгия – увреждане на различни мускулни групи

Дерматомиозит – лезии на кожата и подкожните тъкани

Системна склеродермия – лезии на кожата, подкожната тъкан и меките тъкани с образуване на груби белези

Реактивен артрит

Остеопороза – крехкост, порьозност на костите

 

Тревожни симптоми

Водещият симптом, при който трябва да отидете на ревматолог, са болките в ставите и гръбначния стълб .

Тази болка не е обикновена, тя е възпалителна, засилва се след почивка или нощен сън, а след физическо натоварване или загрявка намалява.

Друг симптом е сутрешната скованост в ставите и гръбначния стълб, когато е необходимо известно време за загряване преди започване на нормални дейности.

 

Ето още няколко симптома:

 

Ставите се подуват , зачервяват се и стават горещи.

Появява се обрив по кожата.

Увеличени лимфни възли.

Суха кожа и лигавици.

Продължителната субфебрилна температура е леко (37-37,9 C o ) повишаване на телесната температура, наблюдавано за дълъг период от време.

Възпалителни заболявания на очите и червата.

Язви на лигавиците и кожата.

Мускулна болка и слабост.

Тромбоза.

Спонтанен аборт (или невъзможност за забременяване).

Множество костни фрактури.

Всеки лекар може да ви насочи към ревматолог : терапевт, дерматолог, хирург, травматолог, кардиолог, гастроентеролог, невролог, ендокринолог, уролог, ако види аномалии в тестовете .Лекарят или се ръководи от вашите характерни оплаквания, или е необходима консултация при неясна диагноза. Вие сами, разбира се, можете да отидете на ревматолог без направление.

Диагностичните методи, използвани от ревматолога, са разнообразни. Това са изследвания на кръв и урина, лъчева диагностика: рентгенова, CT, MRI, ултразвук, артроскопия, денситометрия. Понякога е необходима биопсия.

Лечението на ревматичните заболявания най-често е продължително, с години, при задължително проследяване на ефективността и безопасността на терапията. И колкото по-рано започне правилното лечение, толкова по-благоприятна е прогнозата.

Според лекарите,без лечение човек може да стане инвалид.Трябва да се сменят ставите или възникват сериозни усложнения от страна на вътрешните органи: бъбреци, черен дроб, бял дроб, сърце. С терапията, която приемаме, овладяваме хода на заболяването и постигаме ремисия, т.е. значително подобрение на състоянието и дори възстановяване.

През последните години се появиха иновативни генно-инженерни биологични лекарства за лечение в ревматологията. Това са лекарства от ново поколение.

След няколко години на тяхното използване и наблюдение над пациентите , лекарите правят следното заключение: имат с какво да лекуват и накъде да се развиват по-нататък. Това е много обнадеждаващо.

23

Similar Posts