Психология

16 житейски истини, които трябва да осъзнаем и приемем, за да се подреди животът ни

16 житейски истини

Независимо дали ни харесва или не, всичко около нас има свои собствени правила. Правила за поведение, правила за общуване, правила, които ни позволяват да останем здрави. И в зависимост от това дали ги следваме или не, за нас става по-лесно или по-трудно да живеем.

 

Може да изглежда, че спазването на правилата само усложнява живота ни, но в повечето случаи трудностите в живота си ги създаваме сами, а правилата само го опростяват.

 

Кои са тези 16 житейски истини, които трябва да осъзнаем и приемем, за да живеем по-добре?

 

„Всяко преживяване, дори тривиално и прозаично, може да бъде урок, дар, благословия, ако го приемем духовно, а не лично.“

– Реджина Брет

 

Не винаги всичко ще върви по план

Въпреки че е трудно да се признае, нещата не винаги вървят по план. Понякога отклоненията от плановете ни са незначителни, а понякога могат да бъдат фатални и коренно да променят живота ни. Ето защо винаги си струва да имате план Б.

 

Не изгаряйте мостове зад гърба си

Никога не знаеш към кого ще трябва да се обърнеш в бъдеще. Това може да бъде вашият учител, шеф или барман в кафене близо до дома ви. Не забравяйте, че противно на това, което виждаме около нас, ние живеем в малък свят.

 

„Не изгаряйте мостовете зад себе си, може да се наложи да се върнете по същия път.“

 

Избирайте средата си съзнателно

Сигурно неведнъж сте чували, че отразявате обществото, в което живеете и хората, с които прекарвате най-много време. Това е нещо, което не трябва да забравяте.

 

С кого общуваш най-често? С възгледите и идеите на какви хора се сблъсквате ежедневно? Хората около вас ви формират. Ако не искате да се държите като някого, най-добре е да го зачеркнете от списъка си с приятели.

 

Ученето е вечен процес

Образованието не се ограничава до училището или университета. Трябва да се учим през целия си живот. От  житейския опит. Задълбочете знанията си, като придобиете нови умения. Само така ще разширите хоризонтите си. Израствайте като личност.

 

„Все още се уча“ – Микеланджело е казал това на 87 години

 

Никога не отлагайте живота си

Чакате ли да сбъднете мечтите си, докато най-накрая имате повече време или докато моментът настъпи? Ами ако никога не се случи? Не чакайте да завършите обучението си или да си намерите нова работа. Времето лети по-бързо, отколкото може да си представите. Ако не се научите да живеете в момента, никога няма да живеете пълноценно. Не чакайте мечтите ви да се сбъднат. Работете за тях, но нека те не спъват живота ви тук и сега.

 

Грижете се за тялото и ума си

Тялото е превозното средство, в което пътуваме по времевата линия. Състоянието му се отразява на темпото и качеството на вашия живот. Много проблеми не изчезват от само себе си, колкото и да искате да ги разрешите. Не пренебрегвайте симптомите и сигналите, които то ви изпраща. Действайте предварително. Погрижете се за вашето психическо и физическо благополучие. Адекватната диета, сън и физическа активност са основните неща, които ни осигуряват добра кондиция.

 

„Грижете се за тялото си. Това е единственото място, където ще трябва да живеете постоянно.“

– Джим Рон

Имате право да кажете „Не“

Не е нужно да се съгласявате с всичко. Можете да се откажете от всичко, което не ви харесва. Ако нещо противоречи на вашите ценности, цели, причинява ви стрес или безпокойство и ви лишава от щастие, откажете се от него, дори ако отказът изглежда труден.

 

„Когато казвате „да“ на другите, уверете се, че не казвате „не“ на себе си.“

– Пауло Куелю

 

Доверете се на интуицията си

Вашата интуиция е вашето невидимо ръководство за вземане на решения. Не винаги е нужно да вървите в общоприета посока, ако дълбоко в себе си чувствате, че това е грешен път. Не забравяйте, че винаги можете да кажете не. Интуицията и логическото разсъждение се допълват взаимно.

 

„Не позволявайте на шума от мненията на другите да заглуши вътрешния ви глас. Най-важното е да имате смелостта да следвате сърцето и интуицията си.“

– Стийв Джобс

 

Не потискайте емоциите

Емоциите – дори негативните – са част от живота. Без тях няма да можем да се насладим толкова на положителните неща. Емоциите не могат да бъдат потиснати. Ядосвайте се, ако е необходимо, плачете, ако е необходимо.

 

„Ако си ядосан – викай, ако си тъжен – плачи, ако – щастлив, смей се на глас. Потиснатите емоции са отрова, която ви унищожава отвътре навън.

– Не Кийн

 

Научете се да прощавате

Гневът няма да направи живота ви по-добър, но може да се влоши. Да простиш означава да не забравиш. Научете се да прощавате на себе си и на другите и да признавате грешките си. Просто ме извинете, това ще ви освободи от товара, който ви пречи да продължите напред.

 

„Слабите никога не прощават. Прошката е добродетел за силните.“

– Махатма Ганди

 

Вие сте най-големият си приятел и враг

Вие сте най-добрата си опора и най-големият си проблем. Овладяването на себе си може да бъде трудно. Това, което мислите за себе си и вашето отношение, се отразява на вас и вашето благополучие. Ако мислиш, че можеш да направиш нещо, значи си прав; ако мислиш, че не можеш да направиш нещо, значи си прав. Бъдете ваш съюзник, а не ваш враг. Нека вашите мисли и положително отношение ви дадат сила. Опитайте се да бъдете най-добрата версия на себе си.

 

Паднал ли си, стани

Животът не винаги върви по план. Понякога се проваляме и правим грешки. Вероятно ще „паднете“ повече от веднъж, но в тогава е важно да съберете силите, които все още имате, да се съберете и да продължите напред.

 

„Когато животът ви събори, опитайте да кацнете по гръб. Като погледнете нагоре, ще ви бъде по-лесно да се надигнете.“

 

Правете това, което ви харесва

Посвещаваме значителна част от деня и живота си на работа. Независимо дали работите на пълен работен ден или управлявате собствен бизнес, опитайте се да намерите дейност, която е близка до вашите интереси и хобита. Целенасочеността е огромна сила, която ни изпълва с желанието да постигнем целите си и ни дава енергия да се справяме с трудностите и съмненията. Страстта ще умножи енергията ви и ще ви позволи да се издигнете до върха на способностите си.

 

Проблемите са възможност

Гледайте на проблемите като на предизвикателства и възможности за учене и развитие. Те ще ви дадат допълнителна мотивация да растете и да се усъвършенствате. Когато се сблъскате с трудности, опитайте се да поддържате положително отношение. Положителното мислене няма да реши всички проблеми, но ще намали въздействието на страховете и притесненията.

 

„Трудностите са просто неща, които трябва да се преодолеят“

– Сър Ърнест Хенри Шакълтън

 

Вие сте свободни

Въпреки че не винаги контролираме всички обстоятелства, винаги можем  да им повлияем с това по какъв начин реагираме на тях. Не се оплаквайте, не търсете вина, не търсете оправдания и не очаквайте някой друг да направи всичко вместо вас. Вашият живот е ваша отговорност.

 

Обичайте себе си

Това е един от най-важните житейски принципи и в никакъв случай не е призив към егоизъм. Самолюбието е предпоставка за изграждане на истински и успешни взаимоотношения с другите.

 

Научете се да се отнасяте към себе си с топлина и уважение. В противен случай ще живеете в несигурност, страх и без да знаете кой сте и накъде отивате. Да обичаш себе си е задача, която трябва да изпълниш и тя ще ти донесе повече удоволствие от всяко друго предизвикателство в живота ти.

2159

Similar Posts