Лайфстайл Полезно

2 таблетки от аптеката ще изтръгнат цялата многогодишна мръсотия от пералнята

Как да почистите пералня - най-добрите домашни методи

Сложете само няколко таблетки в пералнята и те ще изтеглят цялата мръсотия, натрупвана през годините в нея! Това е лесен, но ефективен начин за почистване на пералнята, особено ако има неприятна миризма.

 

Ще ви трябват таблетки за почистване на протези. Те могат да бъдат намерени в аптека или всеки онлайн магазин. В опаковката има 30 броя, като за едно почистване на машината са необходими само 2 броя. Пуснете ги в барабана и задайте най-високата температура, нека се повърти празен. Таблетките за почистване на протези убиват микроби и бактерии и премахват варовика!

Има и други начини.

 

Как да почистите пералня – най-добрите домашни методи

 

Как да почистите пералня? Подобен въпрос веднага идва на ум, когато прясно изпраните дрехи са мръсни и миришат лошо. Можете сами да почистите пералнята от различни замърсители, котлен камък и мухъл.

 

Как да почистите пералня от мухъл и миризма?

Плесените са патогенни микроорганизми, които могат да навредят както на самия механизъм, така и на човешкото здраве. Гъбичките често се появяват в пералнята (например, вътре в тръбите, по стените и зад тялото на барабана, в уплътненията), което се улеснява от топла и влажна среда в уреда.

 

Как да почистите пералнята от мухъл? За да направите това, не е необходимо да разглобявате механизма и да почиствате всеки детайл. Опитайте методите, предложени от опитни домакини.

 

Калцинирана сода

Когато се появят спори на гъбички и неприятна миризма, почистването на пералната машина трябва да бъде цялостно. Първо отстранете всички видими следи от мухъл.

Смесете праха калцирана сода с вода в равни части. Сместа трябва да придобие консистенцията на заквасена сметана.

Нанесете кашата с гъба върху всички видими части на машината, като обърнете специално внимание на отделението за прах, барабана, гуменото уплътнение, вратата.

Втрийте содената смес на най-мръсните места. Оставете за 2-3 часа.

След това отстранете содата заедно с формата с влажна гъба.

Препарат за почистване на барабани с оцет и хлор

Често спорите на гъбичките са концентрирани в труднодостъпни места, които са труднодостъпни. Не се отчайвайте.

 

Изсипете 1 литър хлор в отделението за прах. Агресивните химикали ще помогнат за унищожаването на гъбичките и избелването на повърхността на машината.

Изберете най-интензивния и най-дълъг режим на контролния панел (например, „Накисване“). Задайте максималната температура.

Включете машината, без да пълните барабана с мръсни дрехи.

Когато цикълът на пране приключи, добавете разтвор на оцет (3 супени лъжици на 100 ml вода) в отделението за прах или изсипете 1 опаковка лимонена киселина. Стартирайте режима „Изплакване“.

След такова почистване пералнята ще се отърве от мухъл, а нещата след измиване ще ви зарадват с чистота и приятен аромат.

Как да премахнете котления камък от пералнята?

Друг проблем, с който се сблъскват щастливите собственици на перални и други отоплителни уреди, е появата на котлен камък. Микроскопичните солни кристали вредят на домакинския уред, допринасят за преждевременното му износване и счупване.

 

Има много начини за премахване на котления камък от вашата пералня.

 

Лимонена киселина

По-лесно и безопасно е да премахнете солните отлагания с киселини. Лимонената киселина е доста мек агент, който ще помогне за премахване на котления камък, без да навреди на частите и механизма на устройството.

Също така, тя ефективно елиминира неприятните миризми:

 

Измийте отделението за прах с препарат за миене на съдове. Подсушете добре с кърпа.

Изсипете 1 до 5 опаковки лимонена киселина в чисто отделение. Регулирайте количеството прах в зависимост от обема на машината и степента на нейното замърсяване.

Изберете режима с максимално време за пране и температура на панела.

Стартирайте празна пералня.

След като завършите всички стъпки на пране, отворете вратата и проветрете машината.

 

Оцет и сода

Оцетът и содата за хляб ще се справят перфектно с плаката в барабана и в отделението за прах. Работейки заедно, тези прости и достъпни инструменти могат да премахнат котления камък и да почистят вътрешността на машината:

Подгответе необходимите компоненти: 5 супени лъжици. л. сода, 500 мл оцет, 100 мл топла вода.

Смесете сода за хляб и топла вода. Разбъркайте, докато натриевият бикарбонат се разтвори напълно. Изсипете сместа в чекмеджето за прах.

Оцет 9% изсипете директно в барабана. Не слагайте нищо друго. Като алтернатива на трапезния оцет домакините препоръчват оцетна есенция. Разрежда се с вода в съотношение 1:7.

Задайте контролния панел на максимална температура и най-дълъг цикъл на пране.

 

Когато приключите, включете допълнително пране, като налеете малко течност за миене на съдове в отделението за прах. Това ще помогне за премахване на останалия оцет и сода от уреда.

 

За да работи правилно уреда, е необходимо да почиствате машината от котлен камък веднъж на 2-3 месеца. Ако използвате твърда вода, почиствайте пералнята всеки месец.

 

Как да почистите пералня от мръсотията?

Понякога след измиване върху нещата остават мръсни петна или пясък. Това показва блокиране на вътрешните механизми на устройството.

 

Механично почистване

Някои филтри в пералнята могат да се почистват независимо:

 

Първо изключете подаването на вода към машината.

Почистете филтъра на дренажната помпа. Намерете го в долната част на машината и отворете достъп. След това развийте капачката обратно на часовниковата стрелка и отстранете всички натрупани отломки и мръсотия от отвора.

Почистете филтъра на маркуча за подаване. Намира се отзад. Изключете маркуча за подаване на вода и отстранете филтъра с мрежа с клещи. Почистете филтъра с четка.

Върнете всичко обратно.

Самопочистване-миене

Някои модерни перални имат функция за самопочистване. В такива устройства за почистване на барабана е достатъчно да активирате подходящия режим и програмата ще направи всичко сама. Ако трябва да почистите барабана от мръсотия:

 

Изберете специален почистващ препарат, предназначен за автоматични перални машини.

Измерете половин капачка от продукта и я изсипете в отделението за прах.

Налейте още малко лекарство (1 пълна капачка) в барабана на машината.

Стартирайте режима на самопочистване. Ако не, изберете „Накисване“ или друг режим с максимална температура и продължителност на пране.

След като цикълът на пране приключи, включете отново „Изплакване“.

Почистване на гуменото уплътнение

Уплътнителната гума често се превръща в място за размножаване на гъбички, както и място за натрупване на мръсотия и пясък.

Ако не почистите това място, тогава по време на последващото измиване цялата мръсотия ще премине към дрехите.

За да почистите уплътнението:

 

Пригответе си почистващ препарат. За това е подходящ воден разтвор на сода (1: 1), препарат за миене на съдове, почистващ прах за мивки. Препаратите, съдържащи хлор, не трябва да се използват, тъй като при честа употреба те разяждат гумата.

Нанесете върху гумата.

Издърпайте ръба на гумата към вас, за да достъпите мръсните зони. Внимателно изтъркайте гуменото уплътнение по цялата площ. Използвайте четка за зъби, за да почистите труднодостъпните места.

Избършете останалия почистващ препарат с влажна кърпа.

Като всеки уред, пералнята изисква внимателно боравене и грижи. Ако след пране забележите мръсни петна и миризма на чар по дрехите и бельото, това означава, че е време да я почистите. Тези съвети ще ви помогнат.

155563

Similar Posts