Във форма Здраве

3 витамина, които предотвратяват свиването на мозъка и болестта на Алцхаймер

з витамина против свиване на мозъка

Докато науката все още търси лек за болестта на Алцхаймер, контролирането на рисковите фактори може да спаси хиляди животи всяка година. Учените работят усилено, за да ги идентифицират и правят всичко възможно да измислят лек.

През 1990 г. проучване на повече от 20 пациенти с Алцхаймер показало, че те имат високи нива на хомоцистеин в кръвта си. Хомоцистеинът е вредно вещество, което може да навреди на физическото и психическото ни здраве.

В едно от проучванията е установено, че мозъкът на две деца с високи нива на хомоцистеин в кръвта им се е превърнал в каша, което показва колко опасно е това.

И двете деца страдат от редки генетични мутации, които позволяват на хомоцистеина да расте в кръвта, което води учените до извода, че вредното вещество играе важна роля при някои психични заболявания.

Понастоящем нивата на хомоцистеин над 14 μmol / L се считат за силен фактор за развитието на болестта на Алцхаймер и деменцията.

Според друго проучване 1 от 6 случая на болестта на Алцхаймер може да се дължи на високи нива на хомоцистеин в кръвта, за които също е установено, че уврежда мозъка и се смята, че е отговорен за когнитивния спад.

3-те важни витамина – фолиева киселина, витамин В6 и 12

Тялото използва фолиева киселина, витамин В6 и 12, за да изчисти излишъка от хомоцистеин от кръвта, но без значение колко изследвания свързват съединението със загуба на памет, неговата роля може да бъде потвърдена само чрез интервенционални изследвания.

Такива проучвания са проведени, но все още не е постигнат значителен напредък. Повечето изследвания са фокусирани върху невропсихологичната оценка, а не върху невроизображенията. Но вече има надеждни данни, че намаляването на количеството хомоцистеин в кръвта с различни витамини от група В може да намали скоростта на развитие на мозъчна атрофия при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Разбира се, мозъкът ни е склонен да се свива с напредването на възрастта, но атрофията е много по-ускорена в случаите на болестта на Алцхаймер.

Знаейки това, забавянето на скоростта на атрофия може да предотврати заболяването.

Последващи проучвания са показали, че витамините от група В могат да намалят риска от мозъчна атрофия 7 пъти. Благоприятните ефекти на витамин В се дължат на липсата на хранителни вещества в кръвта на пациентите, така че всички трябва да се опитаме да предотвратим появата на този дефицит.

Фолиевата киселина също е много важна. Тя може да се набави от листни зеленчуци и боб, но днес все по-рядко ги консумираме, което води до повишен риск от когнитивен спад.

Като разчитаме на растителна диета, можем да намалим нивата на хомоцистеин с почти 20% седмично без никакви хапчета или добавки.

Според учените тук не става дума само за фолиева киселина. Растенията съдържат високи нива на фибри, които също могат да играят роля за премахване на излишния хомоцистеин от кръвта.

Установено е, че грам фибри увеличава количеството фолат в кръвта с 2%, така че хранителното вещество със сигурност играе роля. В допълнение, учените също предполагат, че друго съединение, метионин, също се редуцира от фолиева киселина и фибри.

Метионинът е страничен продукт на хомоцистеин, който също може да играе роля при болестта на Алцхаймер. Ако ядете яйца и бекон за закуска, нивата на хомоцистеина ще се повишат, така че диетата, намалена с метионин, може да поддържа вашите нива на хомоцистеин стабилни. Иронията обаче е, че хората на растителна диета имат ужасни нива на хомоцистеин, защото не получават достатъчно витамин В12.

Проучванията показват, че веганите страдат от хиперхомоцистеинемия, защото те не получават повечето от този важен витамин, който тялото използва за пречистване на хомоцистеина. Ключът е балансираната диета, която осигурява на тялото ни витамини В6, В12 и фолиева киселина.

По този начин можем да предотвратим свиването на мозъка  и да спрем развитието на болестта на Алцхаймер и деменцията .

1506

Similar Posts