Психология

4 физически признака на неизлекувана психологическа травма, която съсипва живота ви

Признаци на неизлекувана психологическа травма

Според статистиката, около две трети от всички хора живеят с психологическа травма. Има няколко признака, които ще подскажат, че и вие спадате към тях.  

Има психотравми от детството, но има тежки травми, придобити още в съзнателна възраст и мнозина ги подценяват. Последните се отразяват не само на настроението, но и на физическото състояние като цяло. Ето кои са признаците, че травмите, получени в миналото, ви тровят живота и съсипват здравето.

 

Неспокойни ли сте? Чувствате ли, че заплаха идва отвсякъде?

По време на такива периоди се активира състояние на така наречената хипер-бодрост. Например, това състояние е добре известно на хора, които са били нападнати през нощта. След подобно преживяване, когато няма никой на улицата, те вървят възможно най-предпазливо, очаквайки опасност във всяко шумолене. Защото изпитват изключителен страх и се тревожат да не преживеят подобно нещо отново.

 

Много силна и постоянна умора

Човек, който е преживял някаква травма, може да се чувства много уморен. Човек не може да живее в постоянен стрес – това изчерпва бързо вътрешните ни резерви от сила. Когато човек постоянно очаква да го застигнат проблеми или опасности, това може да изтощи дори и най-упоритият човек.

 

Периодична болка

Има вид проблем, наречен фибромиалгия. Това са мускулни болки и болки в главата, за които няма очевидна причина. Такива болки се появяват поради наранявания и постоянен емоционален стрес. Болката при фибромиалгия може да бъде в различни части на тялото и огледално – тоест, от двете страни едновременно. Най-често болката се появява във врата, задните части, раменете и гърдите. Това често се случва поради липса на сън и почивка.

 

Особено опасни и характерни за хора с психологическа травма са главоболията. Те често се приписват на други проблеми, но е възможно да имате постоянно главоболие поради психологическа травма.

 

Необясними проблеми с храносмилателната система

Много често хората, които са в психически стрес поради преживяна травма, са измъчвани от храносмилателни проблеми: могат да се чувстват болни, подпухнали. Такива проблеми не трябва да се пренебрегват, тъй като в бъдеще това може да доведе до сериозни стомашно-чревни заболявания.

 

Ето защо е важно да наблюдавате себе си, за да сте винаги наясно се случва с вашето тяло и вътрешен свят и да предприемете нужните мерки, докато е време.

 

388

Similar Posts