Психология

5 ефективни начина да победим тревожността

как-да-преодолеем-тревожността

Тревожността е едно от най-често срещаните психологически заболявания днес, което е на нивото на стреса и депресията.

Поради големия брой засегнати хора, са проведени много изследвания, с цел да се установи как може ефективно тя да бъде преодоляна.  

Да не бъдем роби на чувствата си

Много често хората сме саботирани от своите собствени мисли и чувства. Превръщаме се в техни роби, поддаваме се на негативното и забравяме колко е важно да останем позитивни в ежедневието.

Психолозите са на мнение, че всеки от нас разполага с необходимите умения, за да направи своя избор, да вземе правилните решения и да гради активно бъдещето си, без да се влияе от отрицателните фактори на средата си.

И все пак, за да сме по-конкретни, нека да видим кои са 5-те най-ефективни начина за победа на тревожността?

Физическата активност

Движението ни позволява да освободим ума си, защото при нея се фокусираме само върху физическите аспекти като дишането, например.

Психолозите твърдят още, че чрез физическата активност можем да се отървем от всички притеснения и проблеми, които са реалния източник на нашата тревожност.

Редовните упражнения в ежедневието са в състояние да снижат нивото на тревожност с 50% и са един от най-ефективните и здравословни методи за преодоляване на този проблем.

Когнитивна – поведенческа терапия

Тази терапия е едно от ученията на психотерапията, което ви позволява да получите точно и ясно разбиране на всички причини и последици от тревожността.

От нея можете да научите значението на мислите и как те влияят на чувствата и действията ни.

Медитация

Много проучвания са категорични, че тревожността влияе върху тялото, елиминирайки напрежението в рисковите области на мозъка, които са отговорни за генерирането и насочването на мислите. Ето защо една от най-честите прояви на тревожността е бързата и лесна загуба на самоконтрол.

Психолозите предлагат медитацията като метод за „изключване“ и поддържане на емоционален контрол.

Здрав сън

Различни проучвания са доказали, че безсънието и нарушенията на съня са основните причини за безпокойство. Ако сънят не е с добро качество и не трае достатъчно дълго, зоната на мозъка, отговорна за възникване на тревожността, се активира.

Затова и психотерапевтите разпознават висока степен на тревожност именно при хора с безсъние. За да се избегне тази ситуация, се препоръчва да си осигурите ежедневно непрекъснат сън от 8 часа. Трябва също да избягвате храни, които пречат на дълбокия сън, като захар, наситени мазнини и кофеин.

Сънят и личната почивка са един от най-важните и необходими начини за преодоляване на тревожността.

Йога улеснява релаксацията

Медитацията и релаксацията облекчават и подобряват душевното състояние. Ето защо заниманията с йога е препоръчително – това носи огромни ползи за здравето.

Йога намалява безпокойството, стимулирайки парасимпатиковата нервна система, което насърчава отпускането и помага за добрия контрол на ефекта от него върху тялото и ума. За да се възползвате от положителните ефекти на заниманията с йога, експертите препоръчват заниманията да са с честота 3 пъти седмично, в продължение минимум на 4 месеца.

934

Similar Posts