Психология

5 признака, че другите злоупотребяват с вашата доброта

признаци-че-злоупотребяват-с-вашата-доброта

Има много признаци, че вашата доброта е използвана от познати, колеги и други. Време е да започнете да забелязвате тези неща и да се отървете от „емоционалното насилие“, за да запазите енергията си.

Научете и никога вече не забравяйте признаците на токсичните хора, така че когато се появят във вашата среда, да ги усещате веднага и да стоите далеч от тях.

Ако забележите поне един от шестте знака, описани по-долу, значи вече сте попаднали в мрежата на енергийните крадци.

Чувствате се емоционално и енергично източени

Вие сте изтощени не от работа, не от личните си проблеми, а от нещата, с които другите ви ангажират. Токсичните хора вечно искат различни услуги, след което, дори и ако тези услуги са съвсем простички и лесни за изпълнение, все пак усещате как ви е заседнала „буца в гърлото“.

Изчерпването на енергията идва не само поради факта, че правим нещо по чужда инициатива. Понякога това състояние се наблюдава и когато просто ни молят, притискайки ни емоционално, предизвиквайки съжаление у нас.

Изтощението се случва по една проста причина – не можем да кажем „не“. За да го сторим трябва да се борим със себе си, а това изисква много усилия.

Много често хората помагат на другите в ущърб на себе си, защото се надяват да чуят похвали, отправени към тях и така да получат морално удовлетворение. И това е ясен признак, че някой друг се възползва от добрината ви.

Или друг вариант. Така например, често се случва, когато човек по някаква причина не отвръща на добротата ви. Това сякаш ви кара да правите все повече и повече за него, но без да получавате нищо в замяна.

Нямате време за нищо

Обикновено токсичните хора и енергийните вампири не спират дотук – те продължават да черпят сила от вас, докато сте в състояние да им я осигурите.

Поради това „жертвите“ често нямат достатъчно време за себе си. Те не могат да си починат, нямат време да направят нищо.

Разбира се, това не се случва спонтанно. Това се случва постепенно, докато не започнете да осъзнавате, че някога, макар и отдавна, нещата са стоели по друг начин – разполагали сте с достатъчно свободно време. А след това нещо се е случило и сте започнали да губите време и енергия за грешните неща.

Не можете да разберете как се е случило, но е факт – времето ви отива по-скоро за неща, които са важни за вашите близки и приятели, а не за вас самите.

Добър пример е, когато шефът ви моли да останете до късно на работа и не можете да откажете. Това лесно се превръща в навик.

Или пък ако откажете да помогнете на приятел, братя, сестри, родители, те ще ви се обидят.

Чувствате, че не можете да откажете поради страх или вина

От вас се иска по начин, който предполага, че нямате начин да откажете. Голяма част от това се случва, когато „жертвата“ страда от чувство за вина. Много е трудно, ако манипулаторът ви съжалява или сплашва, като казва, че последиците от отказа ще бъдат непоносими за тези, на които отказвате да помогнете.

Всеки човек трябва да има избор. Този, който лишава от друг избор, не заслужава да бъде наричан приятел. Когато нямаме избор, губим свободата си, а с нея и любовта към живота, самоуважението, енергията.

Искате да се скриете от всички

Хората така са ви уморили с техните молби, поръчки и съвети, че искате да избягате от всичко и всички, за да останете сами. Това е много важен знак, че пилеете енергията си.

Защото когато човек получава уважение, доброта и любов вместо манипулации, той прави точно обратното – иска да е по-близо до хората.

Ако другите не дават, а само взимат енергия от вас, тогава ще усетите остро желание да отидете на място, където няма никой. Това е нормално, защото човек винаги търси място, където да му е удобно и топло. Този, с чиято доброта се злоупотребява, често продължава да прави повече за другите, отколкото за себе си. Рано или късно това провокира до огромни проблеми.

Някой друг взима решенията вместо вас

Ако другите решават всичко вместо вас, то вие определено сте в омагьосан кръг. Използват ви, защото не можете или не искате да поемете контрола над живота си.

Докато сами не започнете да взимате решения, другите умишлено или не, но ще продължават да нарушават личните ви граници.

Затова се запитайте – „Какво става с мен? Наистина ли съм съгласен да угодя на всеки друг, но само не и на самия себе си? Защо чуждото щастие ми е по-важно от моето собствено?“.

Изводите можете да направите сами. Време е да продължите във „вашата“ посока. Направете го още днес.

Author: Kostova, happy-woman.bg

3968

Similar Posts