Във форма Здраве

6 ЕСЕННИ ГРЕШКИ в храненето, които УБИВАТ ИМУНИТЕТА

Грешки на есенното хранене които намаляват имунитета

Есента е период, когато тялото е изправено пред резки промени във времето и повишен риск от заболяване. Спадът на имунитета се превръща в належащ проблем, а правилното хранене играе ключова роля в поддържането на здравето. Да разгледаме основните грешки на есенното хранене, които могат да повлияят негативно на имунитета ви.

 

Основните грешки на есенното хранене, които намаляват имунитета

 

По-малко зеленчуци

 

С настъпването на студеното време много от нас са склонни да заменят летните плодове и зеленчуци с по-калорични и тежки храни. Това обаче е голяма грешка. През есента е особено важно да увеличите консумацията на зеленчуци, плодове и билки. Те са богати на антиоксиданти, витамини С и Е, които помагат на организма да се справи с възпаленията и инфекциите.

 

 

Освен това, зеленчуците и плодовете осигуряват микроелементи като цинк и селен, които поддържат имунната система. Те също са богати на ненаситени мазнини, които помагат за намаляване на възпалението в тялото.

 

 

Дисбаланс

 

Яденето на висококалорични и мазни храни често води до дисбаланс в диетата, поради което няма достатъчно сложни въглехидрати и протеини. Липсата на достатъчно от тези хранителни вещества може да ви направи по-уязвими към вируси и бактерии. Затова следете баланса на хранителните вещества във вашата диета, за да сте сигурни, че получавате всички витамини и минерали, от които се нуждаете. Това ще помогне на имунната ви система да функционира правилно.

 

 

Животински мазнини

 

Диета, богата на животински мазнини, като свинска мас и мазни меса, може да повлияе негативно на имунитета ви. Важно е да включите в диетата си растителни храни, богати на ненаситени мастни киселини, като растителни масла, ядки и авокадо. Тези храни не само осигуряват топлина и калории, но също така имат благоприятен ефект върху имунното и сърдечно-съдовото здраве.

 

 

Бързо хранене

 

През есента, когато е студено и няма достатъчно време за приготвяне на храна, много хора прибягват до закуски и ястия от бързото хранене. С високо съдържание на прости въглехидрати, пържени храни и подсладени със захар напитки, тези храни имат отрицателно въздействие върху имунитета ви. Прегледайте хранителните си навици и изберете здравословни алтернативи като ядки, сирене, плодове и зеленчуци.

 

 

Сладки плодове

Есента е времето на узряване на вкусни плодове. Въпреки тяхната полезност, не се увличайте по прекалено сладките плодове. Те съдържат големи количества захар, което може да повиши нивата на кръвната захар. Вместо това изберете богати на фибри плодове като ябълки, за да намалите въздействието на захарта върху тялото си.

 

 

Картофи и нишестени храни

 

Картофите и пастата са популярни гарнитури, но осигуряват по-малко ползи за тялото ви в сравнение със зърнените продукти като ечемик, кафяв ориз, елда и просо. Зърнените храни са богати на разтворими и неразтворими фибри, които поддържат здравето на червата и насърчават по-ефективна имунна система.

389

Similar Posts