Кухнята не трябва да се превръща в склад за ненужни неща, по аналогия с балкона. Необходимо е редовно да се извършва проверка на шкафовете и хладилника, така че, първо, храната да не изчезне и второ, безполезните кухненски прибори да не заемат ценно пространство.
Стари подправки
Специалистите съветват да използвате прясно смлени подправки, тъй като те имат по-интензивен и жизнен вкус. Въпреки това, не всички домакини имат време да смелят подправките в процеса на готвене, така че предпочитат да купуват пакетирани подправки в торбички. Ако сте в тази категория, не забравяйте, че подправките имат ограничен срок на годност и с времето губят своя вкус, аромат и полезни свойства. За да не се налага да изхвърляте подправките, опитайте се да купувате само тези, които използвате най-често и в ограничени количества. Няма смисъл да се запасявате със 100 грама чили, ако никой в семейството ви не яде люто. Също така имайте предвид, че хранителни молци могат да започнат в отворени торби с подправки. Ако забележите тънка мрежа в контейнера, това е ясен знак за молец или негови ларви, така че незабавно изхвърлете такива подправки без колебание.
Незалепващи съдове с драскотини
Тиганите и другите уреди с незалепващо покритие се ценят, защото могат безопасно да приготвят храна без добавяне на масло, без да се притеснявате, че храната ще залепне на дъното. Ако обаче надраскате съда с нож, вилица или шпатула, той веднага ще загуби първоначалната си функция. Повреденото покритие при нагряване започва да отделя вредни вещества, които могат да попаднат в храната. Затова не бива да поемате рискове. Най-добре е да съберете всички надраскани съдове с незалепващо покритие и да ги изхвърлите.
Стари гъби за миене на съдове
Върху гъбите с голяма скорост се натрупват различни бактерии, които впоследствие пренасяте в чинии и тигани. В резултат на това съдовете само изглеждат чисти, но всъщност служат като място за пребиваване на вредни микроорганизми. За да не се случи това, сменяйте гъбите си веднъж седмично. Обърнете внимание на специалния държач за гъби. Закача се на крана и благодарение на няколко отвора позволява натрупаната в гъбата вода да се оттича в мивката. В резултат на това гъбата не е в постоянна влажна среда.
Колекция от торбички за еднократна употреба
Всеки знае за окаяната екологична ситуация на нашата планета. Една от причините за формирането му са торбичките за еднократна употреба. Вместо да се връщате от супермаркета с нова торба всеки път, купете или направете своя собствена торбичка за многократна употреба. Първо, по този начин можете да дадете своя принос за подобряване на екологичната ситуация. Второ, можете да спестите пари. Само на пръв поглед изглежда, че торбичките не струват почти нищо, но при всекидневното им купуване се натрупва добра сума на месец. Трето, многократната пазарска чанта е много по-здрава и по-удобна за носене на продукти – няма да се разкъса някъде по средата на пътя към дома и няма да се налага да събирате покупките си по пътя.
Дървени прибори и съдове с пукнатини и драскотини
Да започнем със спукани дървени лъжици и шпатули. Те изглеждат напълно непривлекателни и е ужасно неудобно да ги използвате – постоянно се закачат към нещо. А и дървените прибори са почти невъзможни за стерилизация. Има и резултати от изследвания, които доказват, че патогенните бактерии могат да се задържат на повърхността на дървените кухненски съдове. Това обаче е спорен въпрос – някои експерти смятат, че ако микроорганизмите проникнат дълбоко в парче дърво, те губят способността си да се възпроизвеждат и умират. Във всеки случай е по-добре да не рискувате и да се отървете от старите съдове.
Що се отнася до старите дъски за рязане, при тях ситуацията е още по-лоша. След продължителна употреба може да започнат да летят стружки и ако попаднат в храната, няма да е много приятно. Те също така съдържат различни бактерии, като гореспоменатите дървени лъжици и шпатули, а и няма гаранция, че тези микроорганизми няма да попаднат в купата ви за салата. Пластмасовите дъски обаче не са много по-безопасни: с течение на времето те също се надраскват и дори горещата вода не гарантира пълната им стерилност.
Пешкирче за всичко
Нищо чудно, че казват, че за всяка цел трябва да има отделна кърпа. Не можете да използвате една и съща за ръце, за ястия и за супа, разлята на масата. Освен, че е неприятна за окото, такава кърпа е истинска среда за размножаване на бактерии.
2186