Психология

6 причини, поради които сте бедни и всъщност това ви харесва

Признаци на психологическа бедност

Всеки разбира понятието за бедност по свой начин и това не винаги зависи от размера на парите в сметката или средната заплата. Дали да остане беден или не, всеки решава сам, често без да го осъзнава напълно, казва психологът.

Усещането за богатство или бедност е индивидуално. Ако за обикновен служител високият доход би бил условно 2000 лв, тогава за директора или собственика на компанията сумата е много по-голяма. С нарастването на доходите стандартът на живот се повишава , а нуждите и социалните кръгове могат да се променят. Но това може да бъде плашещо за мнозина.

Понякога на човек му е по-удобно да търси извинения за неуспехите си, отколкото да се стреми към финансово благополучие.Бедността дори може да бъде полезна в някои ситуации.Психолог обяснява за какво иде реч.

Понятието вторична полза е въведено за първи път от психолога и основател на психоанализата Зигмунд Фройд, който, използвайки примери от собствената си практика, забелязва, че дори от неприятни ситуации неговите пациенти могат да извлекат бонуси. Болестта и бедността могат да ви освободят от определени ситуации и отговорности и да се превърнат в източник на привилегии и облаги.

Признаци на психологическа бедност

Съществува понятието „икономическа бедност“. Това е, когато човек всъщност няма с какво да си купи храна, да плати за комунални услуги или да си закупи необходимите дрехи. „Психологическата бедност” е малко по-различно понятие.Според психолога тя може да се прояви по следния начин:

Човек иска всичко наведнъж

Постоянно обеднява и се надява на късмет, на външни обстоятелства

Не поема отговорност за бъдещето си

Купува много за бъдеща употреба

Отношението му към парите е подобно на пристрастяването: от еуфория в момента на получаването им до депресия, когато трябва да се харчат средства

Трудно му е да се раздели с нещата, често трупа боклук на балкона или на вилата

Според специалистите,бедните хора възприемат дори сериозните постижения като незначителни факти. Те може би несъзнателно извършват действия, които водят до загуба на пари . Те често вземат заеми и не винаги могат да ги върнат, защото не разбират как могат да печелят повече.

Богатият човек се отнася към парите като към инструмент, отбелязва експертът.

Богатият човек не очаква подаяния, разбиране или снизхождение. Действайки от позицията на възрастен, такъв човек сам решава проблемите си, готов е да учи, да се развива и като цяло е възприемчив към новите неща.

Негативни сценарии и нагласи

Вторичните ползи от бедността могат да произлязат от негативни нагласи и вярвания от детството , твърдят психолозите . Значимите възрастни могат чрез своето поведение или думи да демонстрират отношение към парите, което детето след това възприема. Например, с лошо прикрито презрение те минават покрай къщата на богат съсед и казват: „Живеем бедно, но живеем честно“.

Човек се ръководи от вътрешни убеждения и правила, без дори да го осъзнава.На думи някой може да декларира едно („Искам да печеля много“), но действията му да говорят за друго. В такива случаи възрастният заема детинска позиция и се опитва да се отърве от парите: влиза в рискови сделки, дава големи суми на непознати или просто ги губи.

Доста трудно е да се освободите от негативните нагласи. Те причиняват не само пряка вреда, но и вторични ползи. Понякога липсата на доверие в себе си и в света, отказът от нови възможности може да бъде по-важен от шанса да достигнете ново финансово ниво. Родовата съвест не позволява на човек да живее по-богато от другите роднини или околните.

Проучване, извършено от HSE, в което вземат участие 350 души, направи възможно установяването на връзка между удовлетворението от живота и семейното богатство. Оказа се, че психологическото благополучие в зряла възраст е до голяма степен свързано с нивото на богатство.С други думи, колкото повече пари имате, толкова по-висока е удовлетвореността ви от живота.Участниците, които са имали бедно детство, са имали средно по-ниски нива. Тяхното самочувствие и вяра в техния успех (самоефективност) също са по-ниски.

Ползите от бедността

Бедността ви позволява да получите редица други косвени ползи.

Попечителство от по-богати хора или организации. Човек постоянно се надява на помощ, очаква пари от роднини или от държавата под формата на обезщетения или застрахователни плащания.

Не допускате грешки.

Бедността прави възможно да не се предприемат активни стъпки за промяна на ситуацията към по-добро. Тази нагласа работи на принципа: „Ако не правите нищо, можете да избегнете грешки.“

Манипулиране на другите. Финансовото неравностойно положение може да стане причина да постигнете целите си чрез посланието „Аз съм беден, длъжник съм“. Такива ситуации могат да възникнат при хора , които съзнателно или несъзнателно избират нископлатени работни места, особено в социалната сфера и образованието.

Способността да останете в позната среда.

Страхът от загубата на уважението на екипа, семейството или роднините може да бъде възпиращ фактор, който ви пречи да печелите повече.

Желанието да бъдеш добър.

В съвременното общество все още съществуват стереотипи, че богатият човек не може да бъде честен, културен или благороден. Но това далеч не е вярно – достатъчно е да намерите такъв човек в кръга си или сред приятелите си и да изучите неговият опит и история.

Стабилност и надеждност.
Понякога малката заплата може да се възприема като защита от глобални сътресения, конкуренция или завист.

Как да работим със скритите ползи?

За да разберете вторичните ползи от бедността, започнете да си задавате въпроси. Запитайте се какви облаги имате от финансовото си състояние, защо продължавате да работите на нископлатена работа или разчитате на социални помощи.

Постепенно променяйте отношението си към парите. Да печелите много означава да носите полза на света и да получавате аплодисменти и похвали под формата на банкноти за вашите знания и умения. Днес хората гласуват с пари за добро и компетентно обслужване и качествени продукти. Важно е да приемем този факт и да се освободим от остарелите нагласи и стереотипи като реликви от миналото.

Не забравяйте, че доходите ви са приблизително равни на средните доходи на хората около вас. Може би това е повод да го промените и да започнете да печелите повече. Ако е необходимо, можете да потърсите помощ от терапевт или психолог и да преработите нагласите си заедно със специалист.

11

Similar Posts