Във форма Отслабване

6 причини, поради които трупаме килограми и как да избегнем това

защо трупаме килограми

Известно е, че биологията и генетиката влияят върху способността на човек да пълнее или отслабва. Учените обаче добавят, че много хора използват биологията и генетиката като извинение за наддаването на тегло. Изборът на начин на живот влияе значително върху здравословното тегло и поддържането му.

6 причини за наднормено тегло (и как да се отървете от него)

Пропускане на хранене

Пропускането на хранения и въздържането от редовни такива (3 до 5 дневно) не ускорява процеса на отслабване. По принцип пропускането на храненията е напълно непродуктивно, когато става въпрос за отслабване. Проучвания са установили, че временното ограничаване на храната предизвиква последващо обилно приемане на храна. При експерименти с мишки се наблюдават метаболитни нарушения и аномалии, причинени от ограничение на храната, вследствие на което повишават вътрекоремното съхранение на мазнини и намалява инсулиновата чувствителност.

Липса на питателна закуска

„Закуската е най-важното хранене за деня.“ Има причина тази аксиома да така популярна. Просто това е абсолютно вярно. Много по-добре е да се закусва пълноценно. Здравословната и питателна закуска ще подхрани огранизма и ще засили метаболизма ви.

Липса или излишък на сън

Липсата на сън, както и прекомерният сън, могат да доведат до напълняване. Причината е много проста: метаболитните функции така или иначе се забавят.

Препоръчителна продължителност на съня:

  • Деца в училищна възраст (6-13 години): 9 до 11 часа на ден
  • Тийнейджъри (14-17 години): 8 до 10 часа на ден
  • Младежи (18-25 години): 7 до 9 часа на ден
  • Възрастни (26-64 години): 7 до 9 часа на ден
  • Възрастни (над 65 години): 7 до 8 часа на ден

Липса на контрол на теглото

Това не означава, че трябва да се качвате на кантара всеки ден, но редовното следене на теглото е чудесен начин да разберете къде се намирате! Проверявайте теглото си веднъж или два пъти седмично.

Големи промени в живота

Промените в кариерата, финансовите проблеми, раждането и други подобни стресови ситуации влияят върху теглото. „Всяка голяма промяна в живота, дори положителна, причинява тревожност и много често несъзнателен дискомфорт“, казва диетологът Каролин Браун.  Управлението на стреса е ключът към преодоляването на всяко препятствие. Има различни техники, които могат да помогнат, например – йога, упражнения, медитация и упражнения за концентрация.

Възраст

Метаболитната активност се забавя с напредването на възрастта и това е нещо, което не можем да контролираме. Поради това е важно да прекарвате времето си така, че да благоприятства поддържането на здравословно тегло. Това означава редовни упражнения, промени в диетата и сън – всички тези неща трябва да станат ваши приоритети.

545

Similar Posts