Психология

6 въпроса, които да си зададете, ако искате да започнете живота си от нулата

Живот от нулата

На всеки поне веднъж в живота му е идвала идеята да започне „на чисто“, от нулата и този път да не прави същите грешки. Какво обаче трябва да знаем, ако искаме да успеем?

Ние живеем в познатата ни среда и да не напускаме зоната на комфорт в продължение на много години. По правило ни липсва прословутия „магически ритник“, който да ни подготви за промяна.

За някои това може да бъде огромен успех в кариерата с приятели, преместване, развод или просто непреодолимо желание да промените нещо. Някой таи тази мисъл от години, а след това, когато тя достигне така да се каже „точка на кипене“, той най-накрая се решава на кардинални промени. И така идва готовността да започнем всичко отначало.

 

Като за начало трябва да разберете себе си. Ето шест въпроса, на които трябва да отговори всеки, който иска да започне от нулата.

Какво наистина искам?

За съжаление, с времето много от нас спират да чуват собствените си желания. Общественото мнение, родителските съвети и престижът ни принуждават да изоставим истинските желания в полза на това, което изглежда по-обещаващо.

Например, цял живот сте мечтали да живеете в малка къща в планината и да композирате музика. Но под влиянието на общественото мнение сте решили, че това е твърде далеч от реалната мечта. Преместили сте се в шумен мегаполис и сте започнали работа като мениджър, защото е печелившо и престижно.

И тогава изведнъж разбирате, че не вървите по своя собствен път и не живеете собствения си живот. Тук е много важно да отхвърлите всички стереотипи, наложени от обществото, които ограничават вярванията и да разберете какво наистина искате.

 

Какво обичам да правя?

„Трябва да правиш само това, което те кара да „изтръпваш“ отвътре. Вслушайте се в себе си и помислете какво ви зарежда с енергия и носи удоволствие? Да речем, че като дете сте обичали да рисувате и сте мечтали да станете художник. Родителите ви са ви убедили, че това е глупава идея – няма да печелите пари от картини, затова цял живот търсите по-високо платена работа. Това е един пример за това колко лесно се отказваме от истинските си желания и следваме примера на другите. Вслушайте се в себе си и определете какво ви носи удоволствие.

 

Какви са моите таланти?

За съжаление много хора свързват думата „талант“ с известни личности, добили популярност в една област: Пушкин, Моцарт, Чарли Чаплин… Всъщност, всеки притежава талант. Без изключение. Важно е да го откриете навреме.

Има две ефективни техники, които ще ви помогнат да идентифицирате истинските си таланти:

Помислете как отстрани хората ви виждат – какво, според близките ви, правите най-добре. Членовете на вашето семейство може дадат характеристики като „добра домакиня“, „любяща съпруга“ и „грижовна майка“. Това със сигурност са вашите силни страни, но тук говорим истинските таланти.

Спомнете си момента на истински триумф, победа и гордост. Кога се е случило това? Може би като тийнейджър сте печелили първо място в състезания или не толкова отдавна шефът ви е похвалил пред всички за висок процент от продажбите.

С помощта на тези прости техники ще определите какво правите най-добре. А после остава само да тръгнете в тази посока!

 

За какъв живот мечтая?

Визуализирайте идеалния си ден в детайли. Помислете какво ще правите от сутрин до вечер, с кого да общувате, къде и колко ще работите. За някои от вас идеален ден е кола с личен шофьор, важни бизнес преговори, успешни сделки и натоварен график. За други е посрещане на изгрева на морския бряг, чаша кафе в уединение и работа под шума на вълните. Или може би идеалният ви ден включва топли чехли, одеяло, чаша горещ чай и дистанционна работа на компютъра?

 

Как мога да печеля?

Сега, когато имате цял списък с „искам“ и „мога“, направете анализ, обобщете. Свържете заедно своите цели, желания, интереси и таланти. Помислете как можете да спечелите пари от това? Да предположим, че обичате да общувате с хора, да ги консултирате и да давате съвети. Приятели и познати отбелязват вашия отличен вкус в дрехите и вродено чувство за стил.

Вашият идеален ден е личен кабинет, свободен работен график и достатъчно време за семейството. Помислете в какви професии можете да се реализирате. Това може да бъде моден блогър, консултант, стилист. Преминете отвъд добре познатите и понякога остарели направления на дейност. Разгледайте новите работни места на пазара на труда и намерете идеалната за вас работа.

 

Какво мога да направя още сега?

Напишете списък с конкретни действия на хартия или още по-добре оставете цял план стъпка по стъпка. За да започнете всичко от нулата и да се реализирате в нова област, трябва да придобиете нови знания и умения.

Ако искате да започнете собствен бизнес, помислете къде да намерите първите си клиенти и как да започнете да продавате. След като сте планирали, действайте незабавно.

Не забравяйте, че никога не е късно да започнете отначало. Основното е, че се движите в правилната посока!

2172

Similar Posts