Детски свят Здраве Майчинство Психология

7 родителски грешки, за които често съжаляваме

Родителски грешки

Всяко семейство има свои собствени правила и дисциплина. Едни са глезени безмерно, а други са възпитавани в строгост и послушание, за да закалят детето пред трудностите на зряла възраст. Но има едно нещо, което обединява абсолютно всички майки и татковци. Когато любимите деца пораснат и напуснат семейните си гнезда, те неизменно съжаляват за пропуснатите възможности, които са допускали в младостта си. Готови ли сте да разберете какво имат предвид хилядите родители ветерани? Прочетете нашата селекция и направете изводи.

Че сме имали недостатъчен контакт с децата си

Животът е така устроен, че винаги е необходимо да се прави избор. Кариера или семейство, свободно време или развитие, аз или други. Така че ние се хващаме на тази кука, обсебвайки неща, които ни отдалечават от нашето щастие. Много родители се опитват толкова усилено да осигурят по-добър живот на децата си, че прекарват цялото си време в печелене на пари, пропускайки основното. Не играят на снежни топки с децата, не четат приказки, ни пекат меденки заедно. Те винаги са заети. Но времето не щади никого. Това, което сега изглежда като дреболия – в бъдеще се превръща в огромен проблем. В крайна сметка децата растат бързо и моментът е загубен. Пропускате цялото забавление и не можете да го върнете. В резултат на това детето се превръща в непознат, с когото нищо не ви свързва, освен взаимни претенции.

Че не сме заснели видео с първите думи на детето

Тук говорим не толкова за количеството им, колкото за качеството им. Четиридесет кадъра на дете пред килима едва ли ще ви донесат спомени. Но записът на първата детска стъпка, първите думички, прощапулника – това е, което истински вълнува! Важно е да създавате албуми със спомени, вписвайки там забавни истории, първи думи и забавни моменти.

Че сме слушали съветите на други хора

„Не го дръж на ръце, че ще свикне“. „Не иска да заспи? Изплаши го с баба Яга.“ Признайте си, колко от тези съвети сте чували? Когато други влязат в живота ви, те започват да ви учат как да се държите с детето, какво да му облечете, с какво да го храните, в какво училище ще учи и т.н. Досадните баби с древните си рецепти не ви оставят на мира. Странни лели, които „знаят по-добре“. Псевдоучители, които задушават инициативата и индивидуалността на детето в името на послушанието. Но истината е, че никой не познава детето ви по-добре от вас. Научете се да мислите сами, четете професионална литература.

Че сме били ненужно взискателни и строги

Когато родителите се карат на децата за двойка или лошо подредена стая. Когато намерят грешка в прекомерно активното поведение или неправилното отношение към живота. Правите всичко това от любов и желание да отгледате успешен член на обществото. Смятате, че чрез строгост ще помогнете на децата да се амбицират и да постигнат високи резултати. Уви, родителите правят грешки и получават обратния ефект – проблеми в развитието на детето, развалени отношения с него, страхове, ниско самочувствие, които не водят до нищо добро. Подкрепата и добрата дума са по-важни от вечните ограничения. Защото трябва не просто да се карате, а да търсите доброто и да го насърчавате с личен пример. Животът вече е труден, защо да го правим още по-труден?

Че не сме се ангажирали достатъчно с развитието на талантите на детето

Много родители съжаляват, че не са се интересували от хобита на децата си, не са им помогнали в творческото им развитие. Разбира се, не всеки може да бъде гений, велик музикант или талантлив архитект. Независимо от това, творчеството е важна част от живота. Помага да усетите пълнотата му, да развиете и поддържате връзка с душата си. Търсенето на таланти в детето помага да се разберат силните страни на неговата личност. Активирайте интереса му към света около него. Развийте интелигентност и способности, които могат да бъдат полезни в бъдеще. Познавайки интересите на детето, е по-лесно да намерите общ език с него, да организирате съвместно свободно време, да го изпратите да учи в подходящо училище, което определено ще му бъде полезно.

Че не сме подкрепяли независимостта на детето

Първо, затваряме устата на децата си, отговаряйки, че им е рано да задават трудни въпроси, ограничаваме ги с кого да бъдат приятели, какво да правят и за какво да мислят? Така ние им налагаме своите желания, изискваме безпрекословно подчинение. И след това се чудим защо са израснали толкова пасивни и безинициативни, защо не знаят какво искат от живота и предпочитат да се движат по течението? А истината е, че трябва да възпитавате индивидуалност от самото начало, да се интересувате от мнението на детето си, да му давате свобода на избор, да го научите да носи отговорност за последствията от този избор. За съжаление това знание идва твърде късно.

Че не сме прегръщали и милвали достатъчно детето си

Ярките спомени от детството и положителните впечатления формират здрава личност със здрава психика. И обратното, колкото по-малко ярки моменти е имало в миналото, толкова по-затворени и необичани децата ви растат, получавайки проблеми с психиката, самоопределението и личния живот. Много родители се страхуват да не разглезят децата си от страх да не станат капризни и неконтролируеми. Но това са глупости! Как може щастието и здравословната атмосфера в къщата да развалят характера на човек? По-скоро така работи отказът от любов, постоянната липса на топлина. И тогава ставаме възрастни, които нямат какво да си спомнят, целият свят се изобразява като враждебен към нас, не знаем как да се доверим на близките си.

59

Similar Posts