Според статистиката, Япония може да се похвали с най-дългата продължителност на живота на своите жители, в сравнение с европейските страни. Средната възраст е близо 87!
Освен това, японките се считат за едни от най-елегантните и нежни жени. Каква е тяхната тайна? Защо не напълняват с възрастта и продължават да изглеждат млади, дори и в преклонна възраст?
Тайната се крие в техния начин на живот. Те са прочути със своето спокойствие и предпазливост, както и със способността да живеят в хармония и самообладание.
Първата и основна причина за елегантната фигура на японките е диетата
В кулинарията японските жени използват предимно риба, водорасли, соя, ориз, плодове и зелен чай. В диетата им на практика не се съдържат висококалорични и нездравословни храни.
Наред с морските дарове японците активно консумират големи количества броколи, зеле, зеле, карфиол и брюкселско зеле.
Типичен обяд: пържена риба, купа ориз, варени зеленчуци, и големи количества зелен чай.
Нарязаните плодове са най-предпочитаният десерт.
Какви са ползите от подобен хранителен режим?
Ежедневната консумация на риба насища организма с омега-3 мастни киселини, които са полезни и благоприятстват здравата и млада кожа.
Почти всички ястия в Япония са лесно смилаеми заради метода на готвене
Японците готвят ястията си на скара, на пара, в тенджера или пържени с резки движения в специален тиган с изпъкнало дъно. За готвене готвачите използват здравословни растителни масла и леки бульони от сезонни зеленчуци. Няма дискомфорт и тежест в стомаха след приемане на такива ястия. И най-важното е, че не си позволяват преяждане!
Ето и още от тайната диета на японките:
Те ядат само прясна храна.
Някои продукти са със срок на годност не дни, а само часове.
Японската култура включва ядене на малки количества храна.
Японците вярват, че храненето е своеобразен „свещен ритуал“, по време на който е необходимо внимателно да се дъвче всяко парче храна, без да се бърза.
В Япония имат и свои собствени изисквания за сервиране на ястията
Ястията трябва да са пресни
Храната е украсена само леко
Ястията се приготвят, за да подчертаят естествената им красота
Храната не трябва да се смесва в чинията, всяко ястие се сервира в отделни чинии
Ястията никога не се сервират на големи порции
чинията не трябва да се пълни напълно с храна.
Оризът за японците е „хляб“, който се сервира към всяко хранене.
Оризът в Япония се приготвя по специална технология
Това е предимството на японците, което им позволява да не напълняват. Докато в западните страни е точно обратното – ежедневната консумация на продукти от брашно (хляб, кифлички и др.) провокира затлъстяването.
Японците смятат закуската за свещен ритуал и никога не я пропускат
По отношение на обема храна, закуската в Япония е най-обилна. Закуската включва консумация на яйчен омлет, парче риба, варен ориз, супа, тофу със зелен лук, водорасли със зелен лук, зелен чай и други.
В Япония сладките почти никога не се сервират за десерт
Това се случва в редки случаи и става дума за много малки порции.
Физическо натоварване
Задължителен ритуал в Япония са ежедневните упражнения за мускули.
Също така мнозина изоставят автомобилите и се придвижват на велосипеди.
По този начин физическата активност е вградена в ежедневния ритъм на живот.
1376