Стайлинг Стил

Ако косата се смачква под шапката: Как да запазите формата й

Косата да се смачква под шапката

Студеният сезон е истинско изпитание за косата. Трябва да носите шапки, а понякога те безмилостно развалят стайлинга. Особено досадно е, когато косата се смачква под шапката и заема формата й. Можете да избегнете този проблем, като следвате някои полезни съвети.

 

Бъдете внимателни при избора на шапка

Тъй като косата ви е в пряк контакт с шапката, нейното състояние е пряко свързано с качеството й. Трябва да дадете предпочитание на шапки от естествени материали (вълна, памук), тъй като те не наелектризират косата и не отнемат обема й.

 

Подсушете добре косата си преди да сложите шапка

Преди да сложите шапка, трябва да се уверите, че косата ви е суха от корена до върха. Факт е, че мократа коса е много податлива на деформация. Ако не изсушите напълно косата си, преди да сложите шапка, това ще доведе до намаляване на обема и образуване на гънки в корените. А върховете ще бъдат сухи и разрошени.

 

Освен това, като носите шапка върху мокра коса, вие създавате идеалната среда за размножаване на гъбички и микроби. Поради това кожата се омазнява повече, може да се появи пърхот и сърбеж.

 

Експериментирайте с прическите

Ако спазвате тези правила и въпреки това косата се смачква под шапката, може да сте избрали грешен стил прическа. Важно е да придадете на косата си повече обем. Затова можете да оформите къдрици, да сплетете плитки или просто да съберете косата в небрежен кок.

Например, ако сплетете небрежна плитка и като махнете шапката я разплетете, получавате двоен ефект. Първо, върху косата няма да има следи от шапката. Второ, ще се радвате на красиви къдрици.

 

Нанесете продукт за грижа за косата

Ако искате да избегнете петна от шапки по косата си, трябва активно да използвате продукти за грижа. Факт е, че гънките най-често се появяват на суха отслабена коса. Ако й осигурите висококачествена хидратация и подхранване, както и лека тежест, еластичността ще е много по-добра.

Преди да сложите шапка и да излезете, можете да използвате лека фиксация с балсам. Нанесете буквално една капка и разпределете по дължината, като разресвате кичурите с пръсти.

 

Овлажнете малко

Ако установите, че по косата ви са се образували гънки след шапката, можете да върнете косата си към нормалното само за няколко секунди. Намокрете ръцете си под течаща вода и след това леко прокарайте мокри пръсти върху проблемните зони на косата.

След това леко разклатете главата си, така че къдриците да изсъхнат по-бързо. Срешете отново и, ако е необходимо, използвайте малко количество стилизиращи продукти.

Алтернативно решение

Ако никой от горните методи не помага и проблемът със смачкването на косата след шапката продължава, може да потърсите алтернатива на обичайните шапки. Разбира се, най-лесният вариант е да си купите яке или палто с топла качулка.

Друго практично и модерно решение е да наметнете красив, топъл шал на главата – днес такъв стайлинг е много актуален.

216

Similar Posts