По темата с родителското отчуждение и насилие над деца

Андрей Едрев: Родителското отчуждение трябва да се криминализира

Андрей-Едрев-за-родителското-отчуждение

Хепи-Уомън продължава темата с родителското отчуждение.

Г-н Едрев, като студент по право и човек, който активно се бори в защита на децата при случаите на така нареченото „родителско отчуждение“, бихте ли коментирали защо в България все още този проблем се „замита под килима“ и малко са хората, които държат да бъде осъществена някаква промяна?

Като студент по право и човек с богат личен житейски опит и десетки дела зад гърба, както и дузина дела в момента и в обозримото бъдеще, бих могъл да кажа следното:

Родителското отчуждение е тежка форма на психическо и емоционално насилие над деца, лишаващи ги от личен живот, личните права и личните свободи.
А не се говори за него, защото това би шокирало обществото ни.

Пагубно е непознаването на правата, дори човешките, за правата на децата да не говорим.
Повечето родители, възприемат децата си, като обект на притежание върху, които мислят, че имат имат определени права. Тъжното е, че родителството е задължение и най-вече любов към тези деца.

Родители насилват децата си да вярват в лъжи, да променят възприятията им и за другия родител, да обвиняват другия родител в редица престъпления. Това е ужасно за едно дете. То започва да чувства вината в себе си, у него се появява конфликт на лоялност и отчуждаващия родител, без да има това право, поставя детето пред избора „ако не мразиш другия родител, ще съм тъжен”.

За това насилие ще се говори тепърва много. Родителското отчуждение трябва да се криминализира.

 Според Вас има ли начин обществото да се противопостави на досегашното безхаберие на държавата и какво трябва да бъде променено?

Първо трябва да създадем общество.

Обществото да изиска от държавата да изпълни Конституцията, защото там е записано, че семейството и децата са под особената закрила на държавата.

В момента държавата е абдикирала от задължението си да закриля семейството и децата. Държава е делегирала отговорността на частни фирми и НПО-та и им заплаща за това от нашите данъци.

Интересът на частните фирми и НПО-та да има такива конфликти, за да могат да оправдаят съществуването си . Дори нещо повече, на тях им трябва „напомпена статистика”, за да получават повече пари. Най общо казано, създаваме проблем, за който трябва да се плаща.

Това е порочна практика, която ние трябва да се изкореним.
Опитваме се дадем гласност на този огромен проблем, като организираме пресконференции и срещи, целящи да възстановим правата на децата ни.

Като баща, на който му е трудно да вижда децата си, точно поради проблемите на родителското отчуждение, мислите ли, че когато двама души имат воля тяхната раздяла да не наврежда на крехката детска психика, те винаги могат да намерят решение извън съда?

Ако двама души имат воля и желание да се разберат в името на децата, този дебат нямаше да съществува.

Тук говорим за родители с нисък родителски капацитет или дори без такъв, които използват децата за оръжие и средство в някаква война, която са проектирали в съзнанието си. Вероятно това е война за надмощие над другия родител, но поради липса на друго оръжие, такива родители използват децата.

А децата са „ядрено оръжие” в ръцете на такива родители.

Във всички случаи, медиатори, ментори, органи по закрила, социални работни използват една и съща мантра „ако вие не се разберете, ние няма как да помогнем”.
Сами разбирате, че това схващане, напълно обезсмисля съществуването на гореизброените и е кристално ясно, че същите нямат интерес да няма конфликти, а напротив, „колкото повече, толкова повече“, както казва Мечо Пух.

И един последен въпрос – конкретно във връзка с интервюто ни с Диана Котева, бивша съпруга на популярния рапър Ицо Хазарта, което предизвика множество коментари, които, за съжаление, се опитаха да изместят главния фокус на проблема. 

Но аз предпочитам отново да се фокусираме върху главното.
Какво, според Вас, пречи на родители като Ицо Хазарта, да съдействат и дори нещо повече – да настояват за възстановяване на връзката на детето си с неговата майка и към настоящия момент? Щом е за доброто му, както са категорични психолозите, не виждам какъв е проблемът? 

И все пак, се случва точно обратното. Какво мислите?

Уважавам правото на всеки родител да мисли най-доброто за децата си, но без да нарушава техните права. Всеки родител има своя истина за раздялата, но децата не трябва да стават заложници на тази лична истина.

Истината колкото и да е субективна в нашите очи, не трябва да забравяме, че когато се е стигнало до дело в съда, тогава вече освен личната истина има и факти, на които се основават съдебните решения.

Нищо не пречи връзката дете-родител да бъде възстановена, но има едно важно условие за това. Да има искрено желание за това от двете страни.

Благодарим Ви за чудесния завършек.

Интервю на Лора Костова

Пресконференцията в БТА за проблемите по въпроса с родителското отчуждение

Участници:

Андрей Едрев – Председател на УС на Алтернативна енергия

Адв. Васил Попов – Председател на УС на Асоциация за социална, здравна и правна помощ,

Александър Михайлов – родител

Калоян Милев – родител

Димитър Гинчев – родител

23.04.2021

Интервюто ни по повод родителското отчуждение с Диана Котева, бивша съпруга на популярния рапър Ицо Хазарта, предизвика доста коментари. Такъв публикува на страницата ни във Фейсбук и популярната звезда, а също и настоящият й партньор – Иван Кавръков. Публикуваме ги без редакторска намеса.

Ицо Хазарта

Здравейте! Истина е, че за всяко дете е изключително важен контактът и с двамата родители, затова никога не би ми хрумнало да отделя дъщеря ми от майка й. През 2006-а година Диана замина да живее в Лондон, а дъщеря ми Ади – на 2 години към този момент, остана да живее с мен, и така до ден днешен. Никога не съм я спирал да се вижда с майка си – ходила е десетки пъти при нея в Англия, както и в България. Има няколко факта, които Диана пропуска при всяко свое интервю – те са и основната причина за сегашната ситуация.
През 2013 година Диана каза на дъщеря ми, че е обидена, задето не иска да се премести при нея в Англия, след което спря да се обажда. 4 години. Да, цифрата не е сгрешена. Това продължи 4 (четири) години – време, в което и аз, и Ади правехме многократни опити да се свържем с нея, но без успех. За 4 години единственото съобщение, което Ади получи от нея, беше „Ти си много проста, Аделина. Трябваше да те хвърля на боклука, като те родих“.
Принудих се да заведа дело, защото 4 години не можехме да идем нито в Гърция, нито където и да било извън страната – нямахме декларация от майката. Две години детето и аз бяхме разпитвани от съдии, полицаи, психолози и социални работници. Накрая получихме решение на съда, което показваме на границата всеки път.
Моля хората, които са възмутени от мен, да прочетат внимателно следните редове.
Десетки пъти съм писал на Диана с молба да се обади, за да й помогна да възстанови връзката си с Ади. Нейният отговор са интервюта – в ПИК, Галерия и т.н. Не съм ги коментирал, понеже вярвам, че такива теми са лични и мястото им не е в социални мрежи или медии. Проблемът не е, че някой ще ме напсува или обиди в коментар. Проблемът е, че детето ми седма година е влачено по съдилища, психолози и социлни работници, където всеки път се налага да обяснява едно и също – не, баща ми не ми забранява да виждам майка ми, просто тя години наред не ме потърси, а сега води дела срещу държавата и срещу баща ми, вместо да се обади и да се извини за всичко, което сътвори.
Благодарен съм на Диана за това, че е родила нашето дете. Смятам, че уважението към нея изисква да не коментирам действията й, както и нея самата. Моля авторите на подобни статии да имат милост към детето ми, а ако е възможно – и към фактите.

 

Иван Кавръков

Този коментар е за Христо Петров /Ицо Хазарта/ и всички ,които искат да знаят истината за тази история. Защото освен Христо и Диана има още един пряк свидетел на всичко случило се. Така …..
Христо , за да отидеш в Гърция не е нужно да заведеш дело за отнемане на родилските права на Диана .Тихомълком ,без да бъде тя уведомена . По никакъв начин. И след като ти си върза рапърските гащи със съдебното решение, усмихнат замина за Гърция. И доволен . И сигурно Ади беше много щастлива че няма да вижда Майка си . Но пък е в Гърция . Ти нали си спомняш какви бяха показанията на Ади в съда , че не знае с кого и къде живее Майка и?И нали си спомняш на колко години ги е дала ? И нали знаеш че това е абсолютна ЛЪЖА? Защото през 4 -те години ,през които ти си търсил Диана , ние си бяхме все така в Лондон , Ади имаше карта която и бяхме дали и в която имаше записани 2 тел номера : моя и на бившата ти съпруга и настояща моя партньорка . И на нито един от тези номера не си звънял или писал нито ти нито Ади. И на нито един номер Ади не вдигна . Не защото не иска. Защото ти така и представи нещата. Знам , че след всичко което си надробил на детето си през тези години ,е било с един неприятен и горчив вкус за нея. Въпреки усилията ти да и създадеш илюзията че всичко е страхотно и светът е станал розов откакто Майка и не е в него. Защото е много лесно да изманипулираш едно 9 годишно дете. Особено като си и Баща. Такааа…..
После станах свидетел как след многократни опити да се свържем с Ади ( Само да вметна , че се прибрахме в България за да може Диана да си оправи отношенията с Ади), ти изпрати един СМС с номера на решението на делото с което са и отнети правата.
Така .
След като съда те определи за такъв родителски капацитет, че дъщеря ти може да живее без истинската и майка , защото явно ти си и всьо и вся, не се ли замисли че трябва да заслужиш това доверие гласувано ти от тази най -висша и непоклатима институция – Българския съд . И да вземеш да да спазваш поне решението му? Ами там Диана има право да вижда Ади веднъж месечно в твое присъствие. Или и това ти се видя много? Хмммм…
Май не …. Тогава ти Христо Петров разбра какво си направил с дъщеря си .Тя не искаше да вижда Майка си! И ти като баща и човек с родителски права над това дете беше направил така , че Ади намрази Майка си.И ти си изцяло отговорен за това. Защото отговорността за отглеждането и възпитанието на детето е била твоя. И ти по никакъв начин не би трябвало да допускаш това. Въпреки че не можеше да отидеш в Гърция. И това всичко го знаеш. И ще те следва като сянка навсякъде …
Но Ади е вече на 17….. И и предстои да става Майка…. Тя изключително интелигентно момиче . Ще започне да задава въпроси …. Това защо , онова защо…. И ти ще трябва да отговаряш….
От редакцията на Хепи-Уомън:
Отправяме официална покана за интервю по телефона към Ицо Хазарта, на която ще се радваме да откликне. Освен в печатна форма, ще предоставим на нашите читатели и автентичния звуков файл.
 
* Сайтът не носи отговорност за верността и съдържанието на личните изявления на лицата, които представят своята позиция. Целта на обективната журналистика е да даде възможност всеки да изложи становището си и да потърси доказателства за истината.
885

Similar Posts