Новини и анализи

8 август: Световният ден на котката и Международният ден на алпинизма

8 август- Световният ден на котката

На 8 август любителите на пухкавите същества ще отбележат Световния ден на котката. На този ден на тези домашни любимци се отдават различни почести, а защитниците на животните повдигат проблемите на бездомните котки. На 8 август се отбелязва и Международният ден на алпинизма. Основан е в чест на превземането на Мон Блан през 1786 г.

 

Световен ден на котката

Този празник е роден през 2002 г. Инициатор за създаването му е Международният фонд за защита на животните.

 

Повечето хора имат положително отношение към котките, мнозина отглеждат тези привързани, общителни и интелигентни животни у дома. Те привличат със своята красота и изобретателност.

 

Много собственици смятат, че техните опашати и мустакати домашни любимци им носят положителни емоции. И това е вярно, тъй като котките дават на хората добро настроение и създават комфорт в къщата.

 

Не всеки знае, че домашната котка принадлежи към рода на пантерите. Лъвовете и тигрите, например, като домашната котка, са пантери.

 

Котките се отглеждат като домашни любимци от жители на много страни по света. Те са се разпространили по цялата планета,  дори живеят в снежни планини, говорим, разбира се, за снежните леопарди.

 

Котките са толкова интегрирани в човешкия живот, че се възприемат като членове на семейството. И въпреки че е обичайно да се казва: „кучето е най-добрият приятел на човека“, не всеки ще се съгласи с това, някой може да го каже и за котката. Много признаци и вярвания са свързани с котките, които показват какви ползи носят на хората.

 

Народни поверия за котките

Смята се, че котката е първата в отвъдния свят, която среща своя собственик и го придружава до рая. Котките могат да лекуват хора, например, когато нещо го боли и при него дойде домашния любимец, за да легне на болното място. След това човекът изпитва облекчение.

 

Има поверие, че този, който нарани котка, ще е преследван от нещастия в продължение на 7 години.

 

Хората вярват, че котката може да предупреди стопаните си за опасност. Например, когато в къщата има пожар, котките събуждат хората и спасяват живота им.

 

Вярванията също казват, че трицветните котки носят щастие и просперитет в къщата. Смята се също, че в белите котки живеят душите на праведните, а в черните – на грешниците.

 

Има случаи, когато богати хора завещават състоянието си на котки. Така в света се появи най-богатата котка, чието състояние възлизаше на 1 милион щатски долара и всички тези пари бяха изразходени за нейните нужди.

 

Традиции за Световния ден на котката

В Германия има известен музей на котките, в който има голям брой различни експонати, събрани от различни части на света.

 

В този ден можете да обърнете специално внимание на вашия домашен любимец и да го поглезите с котешки деликатеси. В много страни в чест на празника се провеждат котешки изложби, където котките се състезават за първо място, а победителите получават парична награда и празнична вечеря.

 

Някои собственици купуват на котките си котешки къщи или различни играчки. В крайна сметка всеки знае, че една котка трябва да се играе, тъй като това е нейното забавление и начин на живот. Някои дори купуват дрехи и аксесоари за своите домашни любимци в специални бутици.

Котките озаряват живота на хората и затова със сигурност заслужават празник в тяхна чест. Това е празник както за котката, така и за собственика.

Международен ден на алпинизма

Всяка година на 8 август се празнува международният празник Ден на планинарството. Това е празник на издръжливите и смели хора, които покоряват върхове.

 

Предисторията на този фестивал е много героична. През 1786 г., когато двама смелчаци отиват в Алпите, за да достигнат върха на най-високия алпийски връх – Монблан, чиято височина е 4810 метра. И успяват. Това издигане с право може да се счита за подвиг, защото никой не го е правил преди тях.

 

На този ден се почитат и индустриалните катерачи – това са хората, които покоряват височините на небостъргачите. Те изпълняват задълженията си на голяма надморска височина и рискуват живота си всеки ден. Те също трябва да бъдат похвалени за тяхната смелост и отдаденост.

1114
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts