Новини и анализи

Българи задържани за милионна измама със социални помощи във Великобритания

Петима българи са задържани във Великобритания за участие в една от най-големите измами за източване на социални помощи в страната. Гюнеш Али, Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова и Патриция Панева са обвинени в изпращането на около 6000 фалшиви искания за отпускане на универсален кредит, който обхваща сумата от близо 54 милиона паунда.

Престъпната схема е действала в продължение на четири години и половина, като българите са използвали фалшиви или истински самоличности на сънародници си. Те са създали добре организирана престъпна схема, която е имала силни връзки с организираната престъпност, според Кралската прокуратура на Острова.

Властите във Великобритания съобщават, че са разкрити три „фабрики“ за издаване на фалшиви документи за период от четири години и половина. Обвинението срещу българите включва използване на фалшиви самоличности, подправяне на документи и пране на пари. Парите са конфискувани, а имуществото на задържаните е вече в ръцете на Кралската прокуратура.

По думите на кореспондентът на NOVA във Великобритания, Павлина Трифонова, престъпната група се е възползвала от социалната система на страната, като са кандидатствали за различни видове социални помощи, включително обезщетения за безработица и социални плащания. За да избегнат откриване, са използвали около 100 различни банкови сметки и са кандидатствали от различни цифрови устройства.

В момента властите във Великобритания активно работят за слагане  край на тази практика, като разследват и други лица, замесени в подобни схеми. Това е най-големият случай на подобна крупна измама във Великобритания.

17
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts