Новини и анализи

България отпуска средства за увеличение на заплатите и стипендиите във висшето образование

Националната конфедерация на синдикатите в България (КНСБ) остава в стачна готовност, докато не бъдат увеличени заплатите на преподавателите. Държавните висши училища скоро ще получат около 80 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния и неакадемичния персонал, както и за повишаване на стипендиите на докторантите.

Министерският съвет прие две постановления за отпускане на средствата, срокът за изпълнение на които е до края на май. Преговорите между синдикатите, правителството и представители на политическите партии доведоха до отмяна на обявения за протести ден. Въпреки това, ВОН-КНСБ остава в протестна готовност до края на юни, докато не бъдат изпълнени всички договорености.

Средствата за увеличение на заплатите и стипендиите бяха постигнати след серия от срещи между синдикатите, министърът на финансите и други влиятелни фигури. Премиерът обяви, че ще бъдат отпуснати допълнителни средства за висшето образование, което допринася за успокоението на напрежението в системата.

Съществуват споразумения с политическите партии и министъра на финансите за отпускане на още 184 милиона лева до края на юни, което е необходимо за изпълнението на закона за висшето образование. Тези споразумения се считат за гаранция за увеличението на заплатите и изпълнението на поставените цели за развитие на висшето образование в страната.

Професор Лиляна Вълчева, председател на ВОН-КНСБ, изрази удовлетворение от бързата реакция и подчерта важността на финансирането за реформите в образованието. Тя подчерта инициативата за създаване на специализирана администрация за развитие на научно-изследователската дейност в университетите.

1
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts