Любов и връзки

Без право на любов: Кои жени са по-склонни да останат самотни

Кои жени са по-склонни да останат самотни

Да живееш сам или с грешните хора е толкова често срещана история. Някои подозират, че за това са виновни магически ритуали, докато други се оплакват от лош късмет.

Самотата ни дебне отвсякъде – в големия град, сред приятели или при неуспешен брак, когато сте се оженили не за този, когото обичате, а за онзи, който ви е предложил брак. Връзките и семейството са болна тема за много млади жени: красиви, умни, мили, скромни, но не и обичани.

Голяма роля за това играе самочувствието, което се формира в детството – когато детето го хвалят за успехите и мъмрят за неуспехите.

В резултат на това в зряла възраст получаваме човек с адекватно , високо или ниско самочувствие. Ако самочувствието е адекватно, това означава, че всичко ще бъде наред, човекът върви по своя път и живее в мир и хармония, приема всички ситуации и ги оценява правилно.

Такива жени най-често избират за партньори хора, които са подобни на тях – с адекватно самочувствие.

Но какво да кажем, когато самочувствието ви не е наред? Тогава може да има няколко варианта за развитие на събитията.

„Аз съм лош човек и не мога да го приема“

Оказва се, че най-лошото за един бъдещ щастлив брак или връзка , е човек да има завишено самочувствие. И тук не става дума за поведение в стил„Аз съм кралица“, а по-скоро за „Аз съм лоша и не съм се примирила с това“. Такава жена си поставя за цел в живота да докаже на всички ,включително и на себе си,че е добра и има право на щастие.

На другите им се струва, че тя е много силна личност, но това е само фасада . Всъщност отвътре тя е едно слабо момиченце, което зависи от оценката на другите. Този тип жени се нуждаят от силен, уверен мъж, но обикновено избират по-слаб партньор , защото е по-лесно да намерят в него потвърждение за своята изключителност . Ето защо такава жена си остава малка, слаба и крещи на света „прегърни ме, похвали ме“.

Тя живее в нещастен брак и постоянно се оплаква от слабия мъж до себе си. Той печели малко, не споделя ценностите ѝ, не се развива,не се справя с житейските ситуации.

Понякога разводът може да разреши проблема. Но един развод винаги е болезнен, винаги е криза. Все пак ако една жена премине през етапите на скръбта, започне да се себеизравнява и да излиза на срещи, новото общуване ще ѝ помогне не само да срещне отново любовта , но и да промени своето самочувствие.

Много често моментът на осъзнаване настъпва едва след 35 години. Самочувствието като цяло е нещо динамично. Психолозите дават пример как то се променя.

Представете си,че току-що сте получили шофьорската си книжка. Сядате зад волана и потегляте. Но сте млад, неопитен шофьор, много се колебаете и не можете да се отпуснете . Отгоре на това,по- опитните шофьори, просто забелязвайки „удивителния знак“ на стъклото, смятат за свой дълг да надуят клаксона. В резултат на това самочувствието ви се срива. Но колкото по-дълго шофирате, толкова по лесно се справяте и самочувствието ви расте. Същото е и с връзките -трябва да преминете от начинаещ към професионалист.

Но ние говорим конкретно за връзки след развод, а не за романи по време на брак. Изневярата е трудна тема и там не е въпрос на самочувствие.

„Аз съм лоша , но се примирих с това“

Друга пречка пред изграждането на взаимоотношения е прекалено ниското самочувствие.При него има най-висок процент самотни жени.

Такива хора не вярват в себе си, не се ценят и смятат, че са по-лоши от другите.

Такива жени ходят на срещи не с тези, които те са избрали, а с онези, които избират тях. Те са отлична плячка за насилници и манипулатори.

Такава жена няма собствен глас, не се изявява като личност.

Ако бъдат избрани за половинки,такива жени ще търпят до последно и няма да се разделят с насилника. Струва им се, че това е рядък късмет и щастие, че не са сами, че някой се е съгласил да живее с тях.

Това е история тип „бий ме обичам те“ и не става дума непременно за физическо насилие. Това може да бъде морален натиск,жените изпитват силна емоционална болка, но свикват да живеят с нея.

Все пак жените с ниско самочувствие имат и едно предимство спрямо тези с високо самочувствие. Те са привлечени от хора с нормално самочувствие. Силният партньор се превръща в магнит за по- слабата си половинка.

Специалистите смятат, че е по-лесно да се излекува ниското, отколкото високото самочувствие .Дефицитът може да се попълни, но ако има излишък, нещо трябва да се премахне .

Между другото, психологзите имат обяснение на въпроса защо в големия град има повече самотни хора. Факт е, че много често преместването в столицата е начин да докажете на себе си, че сте способни да вземате самостоятелно решения, развивате се и се стремите да сте успешни. Тоест хората с високо самочувствие често са склонни да се местят в големите градове.

Според изследвания в селата и малките градове хората са по-щастливи, особено по отношение на семейството и отношенията.

Ако търсите връзка, не висете с необвързани приятели като вас самите, а общувайте със семейни хора, които вече са изградили отношения. Ефектът е, че хората които си приличат, се привличат . В този случай ще имате повече шансове да намерите втората си половинка.

320

Similar Posts