Хрупкави, силни, ароматни – така ще се окажат мариновани краставици с оцет за зимата, ако заложите на тази рецепта. Запасете се с пресни листа от череша, касис и хрян, защото те придават характерния аромат.
Маринованите краставици с оцет са универсална зимнина, която ще е полезна във всеки дом, така че си струва да подготвите поне няколко буркана. През зимата могат да се сервират с всяко основно ястие; това ще добави приятно разнообразие към менюто. Маринованите краставици са добри и като допълнение към картофени и рибни салати, те успешно ще допълнят и сандвичи или друго ястие.
Необходими продукти за 10 порции
1,5-2 кг краставици
4-5 зърна черен пипер
4-5 зърна бахар
2 чадърчета копър
4-5 листа череши и касис
1 лист хрян
За марината:
1,5 – 1,7 л вода
160 мл 6% оцет
100 г захар
90 г едра сол
Начин на приготвяне
Стъпка 1
Пригответе стерилизирани трилитрови буркани за мариновани краставици с оцет за зимата. Измийте добре листата от череша, касис и хрян. Поставете листата на дъното на буркана.
Стъпка 2
Изплакнете добре краставиците, отрежете краищата от двете страни. Поставете краставиците плътно в буркана (опитайте се да вземете краставици с еднакъв размер в един буркан). Отгоре поставете чадърчета от копър.
Стъпка 3
Кипнете вода за марината. Залейте краставиците и оставете за 5 минути. След това източете водата в тенджерата и я оставете да заври отново. Залейте отново краставиците и оставете за 5 минути.
Стъпка 4
Отцедете водата обратно в тигана и пригответе марината. В тигана се добавят сол, захар, оцет, зърна черен пипер и бахар. Оставете маринатата да заври и я оставете така на огъня 3 минути.
Стъпка 5
С врящата марината се заливат краставиците. Затворете буркана със стерилизиран капак на винт и го обърнете на обратно. Завийте и изчакайте докато изстине напълно.
Забележка:
Можете да стерилизирате буркани с краставици с оцет за зимата по следния начин: измийте добре бурканите със сода и ги поставете в студена фурна. Включете на 160 градуса и когато се загрее, дръжте бурканите за около 10 минути.
Завитите буркани се обръщат, за да се уверите, че капакът затваря буркана напълно херметически. Ако маринатата не изтече от него, докато бурканът се охлажда, всичко е наред.
240