Във форма Здраве

Болестта на Алцхаймер е заразна – какво казват лекарите за пътищата на предаване на деменцията

Болестта на Алцхаймер е заразна

Болестта на Алцхаймер може да се разпространява между хората, установи ново проучване.

 

Експерти са открили доказателства, че най-малко петима души са били „заразени“ с разрушаващо паметта разстройство от забранени вече хормонални лекарства.

Тези пациенти са сред 1848 души, на които като деца са давани хормони на растежа, съдържащи токсични амилоид-бета протеинови семена или приони.

И петимата пострадали от същата рядка, ранна форма на опустошителна деменция.

Други пациенти, които са получили същото лечение, сега се считат за „рискови“.

 

От 1958 до 1985 г. в Обединеното кралство и САЩ на деца с необичайно нисък ръст са давани хормони, взети от трупове, за да се ускори растежът им.

 

След като бе открито, че някои партиди хормони са замърсени с приони, които водят до фатално и нелечимо мозъчно заболяване, наречено болест на Кройцфелд-Якоб (CJD), методът беше забранен и лекарите започнаха да използват синтетични хормони. Болестта на Кройцфелд-Якоб е тясно свързана с болестта луда крава.

 

Сега учените смятат, че други медицински и хирургични процедури могат да носят риск от разпространение на болестта на Алцхаймер, тъй като прионите – които се натрупват в мозъка и убиват неврони – могат да оцелеят след техниките за стерилизация в болницата.

 

Тъй като прионите се натрупват, отлаганията на плака могат да се появят в мозъка. Смята се, че анормалното натрупване на протеини в и около невроните е причината за болестта на Алцхаймер.

 

Професор Джон Колинг от Лондонския университетски колеж казва, че трябва да се вземат мерки за предотвратяване на случайно предаване на вируса в бъдеще.

„На тези пациенти е дадено специфично и отдавна преустановено медицинско лечение, което включва инжекции на материал, за който вече е известно, че е замърсен с протеини, свързани с болестта. Сега планираме да проучим начини за унищожаване на приони от хирургическо оборудване, тъй като те могат да бъдат устойчиви на конвенционалните методи за дезинфекция.“

 

По-рано се смяташе, че има два вида болест на Алцхаймер: „спорадичният“ вариант, който засяга хиляди хора над 65 години и е най-често срещаният, а генетичният тип с ранно начало е този, който се предава по наследство.

 

Учени от Калифорнийския университет вече са идентифицирали трети вариант, който е малко по-различен от другите и е много рядък и може да се предава от един човек на друг.

 

Партиди замърсен растежен хормон се съхраняват в архивите на Министерството на здравеопазването под формата на изсушен прах.

Учените изследвали десетилетният прах да бъде тестван върху мишки и установили, че той предизвиква производството на протеини, които причиняват болестта на Алцхаймер.

 

Според проф. Колинг, рисковата група обаче е изключително малка – в нея влизат пациенти, претърпели определени неврохирургични операции, трансплантация на тъкани или донорство на органи.

„Има рискова група. Всички, които са били инжектирани със замърсен растежен хормон, са били информирани преди много години, че са изложени на риск от развитие на болестта на Кройцфелд-Якоб“ – казва той. И допълва: „Съществува възможен риск те да развият болестта на Алцхаймер. Но в момента тези рискове не могат да бъдат количествено определени.“

 

Учените сега наблюдават пациентите, за да проучат какво се случва в мозъците им и да идентифицират проблемите рано.

Редки случаи на предаване на болестта възникват и когато хората случайно се инжектират със заразени екстракти от човешка тъкан и повечето са свързани с медицински процедури, които вече не се използват.

Новите открития могат да помогнат на изследователите да насочат правилната посока за разбиране и лечение на болестта на Алцхаймер в бъдеще.

 

Д-р Сюзън Колхас, изпълнителен директор по изследванията в Alzheimer’s Research UK, заявява: „Диагнозата на болестта на Алцхаймер може да бъде опустошителна за всички участващи и нашите сърца са със семействата, засегнати от тези трагични обстоятелства.

 

Важно е да се подчертае, че това е единственият документиран случай на предаване на болестта на Алцхаймер между хората.

 

Това проучване обаче разкри повече за това как амилоидните фрагменти могат да се разпространят в мозъка, предоставяйки допълнителни улики за това как болестта на Алцхаймер прогресира и потенциални нови цели за бъдещи лечения.

Ще продължим да удвояваме нашите изследователски усилия в търсене на лек.“ .

 

Всички хора в проучването като деца са получавали човешки растежен хормон, получен от труп – c-hGH.

Но през 1985 г., след като е открита връзка с болестта на Кройцфелд-Якоб, това лечение е прекратено.

 

След това c-hGH беше заменен от синтетичен растежен хормон, който не носи риск от предаване на болестта на Кройцфелд-Якоб.

Около 900 000 британци в момента живеят с деменция, най-често срещаната форма на която е болестта на Алцхаймер.

258

Similar Posts