Във форма Здраве

Британски лекари не можаха да намерят сърцето на 220-килограмов мъж

Лекари-не-можаха-да-намерят-сърцето-на-220-килограмов-британец

Става дума за 22-годишният Алън Белмонт, който пребивавал във Великобритания. По време на проверка на здравословното му състояние, лекарите не могли да намерят сърцето му нито със стетескоп, нито с ултразвук. Оказало се, че гърдите му са покрити с толкова дебел слой мазнини, че сърдечният ритъм просто не може да бъде чут. В крайна сметка лекарите се информирали за сърдечната честота, напипвайки пулса на пациента, въпреки че дори и това им отнело доста време.

 

Самият Алън Белмонт бил толкова засрамен от абсурдността на ситуацията, че взел решение най-сетне да започне сериозна борба с килограмите си. Той споделил, че случката го е мотивирала достатъчно и че целта му сега е да загуби поне 120 кг от теглото си. Младежът споделил още, че като дете страдал от астма и обяснил, че това е една от причините за свръхтеглото му.

Ето и още няколко заболявания, водещи до напълняване

Сред заболяванията, водещи до наддаване на тегло, водещи са ендокринните заболявания, характеризиращи се с дисфункция на инсулина и хормоните на щитовидната жлеза. Всички заболявания и синдроми, свързани с повишено производство на инсулин или нечувствителност на клетките към него (инсулинова резистентност), стимулират образуването на мастна маса и увеличават телесното тегло, дори ако ядете много малко.

Състояния и заболявания, причинени от влошаване на функционирането на щитовидната жлеза, също могат да доведат до увеличаване на телесното тегло поради забавяне на метаболитните процеси и задържане на течности в организма. В допълнение, повишаването на нивото на хормона на стреса кортизол в организма, което се характеризира със затлъстяване на корема и лицето (матронизъм), може да повлияе на теглото.

Всякакви психични аномалии, като неопластични заболявания на мозъка, могат да причинят повишен апетит и невъзможност да се контролира, а ако туморът засегне хипоталамо-хипофизната област, ситуацията се влошава от хормонални нарушения.

Сред причините за наддаване на тегло са и редица гинекологични заболявания, свързани с свръхпроизводството на женски полови хормони.

И накрая, всякакви недостатъци в организма могат да доведат до увеличаване на телесното тегло. Например, при желязодефицитна анемия, тялото ще се опита да увеличи количеството консумирана храна, за да получи по някакъв начин липсващия елемент от нея.

541

Similar Posts