Психология

Черен списък: 7 фрази, които не бива да произнасяте при запознанство

фрази които не бива да произнасяте при запознанство

Независимо дали става въпрос за среща с нов шеф, колега или предполагаемата сродна душа, как ще протече първата среща ще повлияе на цялата по-нататъшна комуникация. Кои фрази трябва да забравите, ако искате да оставите добро впечатление?

 

Неучтивата форма „ти“

Учтивостта е важна и необходима част от всяка комуникация. В съответствие с етикета, по време на първата среща, трябва да започнете с „Вие“, докато един от двама ви не предложи да преминете на „ти“.

 

„Не изглеждаш като на снимката“

 

Тази фраза е нетактична, но много хора често я използват при първата си среща. По правило хората, които се срещат в социалните мрежи, имат възможност първо да оценят външния вид на събеседника си от снимки, а когато се срещнат, често пъти очакванията остават излъгани.

И все пак, подобни твърдения са обидни – дори ако очакванията ви не са се оправдали, не трябва да показвате това. Възможно е по време на комуникацията да откриете по-интересни неща за човека, които да допринесат за по-голяма симпатия, отколкото външният му вид.

 

„Закъсня“

Ако имате среща с непознат, не бива да му се карате, че е закъснял малко. Естествено, неспазването на уговорката е неудобство, но ако искате да установите приятелска комуникация, проявете такт и не влошавайте ситуацията с нравоучения. Освен това е много вероятно вашият човек наистина да е попаднал в трудна ситуация и да изпитва срам от собственото си закъснение.

 

„Това може да прозвучи глупаво …“

 

По -добре е да изключите това твърдение от речта си, тъй като то косвено показва липсата на доверие в себе си и може да накара събеседника да не вярва оттук-насетне на думите ви. След като самите вие си признавате, че вероятно ще прозвучи глупаво, тогава просто не го казвайте!

„Честно казано…“

Какво означава тази фраза? Говорили ли сте лъжи до този момент? С това директно признавате, че всичките ви п -нататъшни думи трябва да бъдат подлагани на съмнение и евентуално – на критика.

 

„Не знам“

 

Тази фраза също не трябва да се използва, особено в контекста на интервю за желаната позиция. Да, не е нужно да знаете отговорите на никакви въпроси – няма нищо лошо в това. Но за да направите добро впечатление, си струва да преформулирате този израз и да оставите събеседника да разбере, че можете да намерите изход от всяка ситуация, дори ако не разполагате с необходимата информация в момента.

 

Ако не можете да намерите подходящ отговор на поставения въпрос, можете да кажете следното: „От това, което знам …“ или „Не съм сигурен, но ще разбера веднага“. Това ще демонстрира способността ви да мислите извън обхвата на предложеното и в същото време ще спечелите допълнително време за размисъл.

 

„На колко години сте всъщност?“

Дори ако наистина мислите, че новият ви познат е излъгал за възрастта си, не бива да го показвате  – това е неучтиво и напълно неуместно. Също така, помислете защо се фокусирате толкова много върху това? Вие не сте дете, което не може да контролира любопитството си и манията по възрастта като цяло може да показва, че живеете по стереотипи и обръщате твърде много внимание на формалностите.

32

Similar Posts