Полезно

Циклене на паркет: Нещата, които трябва да имате предвид

Циклене на паркет

Висококачественият дървен паркет е много надеждно покритие. Но дори и при най-внимателната грижа, с течение на времето повърхността става неравна и върху нея се появяват видими дефекти. Тогава на помощ идва услугата циклене на паркет. Какво трябва да имате предвид?

Самото полагане на паркета е само първата стъпка за получаване на висококачествена подова настилка. За да получите желания ефект, трябва да направите определен брой неща, например да изравните повърхността, да я шлайфате и да я лакирате. Същите стъпки се предприемат и при възстановяване на стар паркет.

Цикленето на паркет включва премахване на различни дефекти на подовото покритие, които с течение на времето водят до неговото унищожаване. Поради тази причина дървените подове трябва периодично да се реставрират.

 

Циклене на паркет цени  

Цената на циклене на паркет зависи от много фактори – вида дървесина, степен на захабяване и много други. Ето защо е добре да се консултирате директно с професионалистите, които ще ви посъветват и предложат възможно най-добрата оферта във вашия конкретен случай.

Защо си струва да използвате тази услуга? Ето само някои от ползите:

  • Премахване на малки дефекти
  • Освобождаване на пода от стария слой лак
  • Премахване на скърцането на разхлабени дъски
  • Изглаждане разликите във височината между паркетните дъски

 

При полагане на ново покритие повърхността трябва първо да се почисти. След циклене покритието става гладко и по-малко податливо на повреди.

 

Ако възнамерявате да извършите сами циклене на паркет, трябва да имате предвид, че то може да не помогне в определени ситуации, например, когато:

 

  • Материалът е изсъхнал и празнините между ламелите са станали няколко милиметра
  • Подовото покритие е подуто от влага
  • Основната част от пода е повредена от насекоми
  • Подова повърхност с големи вдлъбнатини и дупки

 

По правило такива дефекти се появяват в случаите, когато полагането на паркетни дъски и тяхната експлоатация са били неправилни.

 

Професионалното циклене на паркет се състои в ремонт за възстановяване на стария паркет. Основната задача е отстраняването на дефектите и подобряването на външния вид на пода.

Нека разгледаме най-често срещаните дефекти, които изискват циклене.

 

Пукнатини

Основният фактор за образуването на пукнатини е разхлабването на паркетните дъски. Премахването на пукнатини е трудна задача, тъй като те се появяват в цялата зона на покритието. Малките пукнатини могат да бъдат запечатани с шпакловка. Когато в средата на дъските се образуват видими пукнатини и повърхността е надраскана, козметичният ремонт не е достатъчен. Ако паркетът не е отделен от основата, тогава е необходимо да се възстанови подовото покритие.

В противен случай по-късно паркетът ще трябва да бъде премахнат и положен отново.

 

Скърцане

Една от възможните причини за скърцане на пода може да са несвързани помежду си дъски, които издават звук при ходене по тях. Освен това, подовата настилка започва да скърца и когато паркетът се отлепи от основата. Друга често срещана причина за скърцащ под може да бъде липсата на шев между паркета и стената. За да се отървете от този неприятен звук, част от паркета се отрязва, за да се осигури празнина.

 

Подутини

Такива проблеми понякога се появяват по подовете на закрито. Причината може да е нарушение на инсталационната технология, когато при полагане на пода не са оставени празнини от всяка стена. Ако паркетът се е надигнал поради контакт с вода, първо се отстраняват повредените дъски и повърхността се изсушава. След това се използва прахосмукачка, за да се почистят всички дупки и се поставят нови дъски, шлайфани и покрити с лак или масло.

 

Драскотини

Обикновено драскотините по паркета се причиняват от обувки с остри токчета или при пренареждането на мебели. Ако паркетът е изработен от твърда дървесина и има надеждно защитно покритие, той е по-устойчив на механични повреди.

За да се възстанови надрасканият паркет се използва специално масло. Първо се отстранява прахът от паркета, извършва се мокро почистване и след това се нанася масло. Първоначално такова покритие ще се замърсява по-бързо, но след известно време грижата за пода ще стане много по-лесна.

44

Similar Posts