Цветен рай

Цветен рай у дома: Тайните за отглеждане на разсад от петунии в домашни условия

Сред едногодишните цветя едно от първите места заслужено е заето от петуниите. Те имат невероятна палитра от нюанси, не са претенциозни и тяхната област на приложение е толкова широка, че дори без да имате лятна вила, можете да се насладите на красотата  на тези растения.

Единствената трудност е, че петуниите трябва да се отглеждат чрез разсад, но не всеки успява. Ако обаче знаете някои трикове и спазвате елементарните правила на селскостопанската технология, всичко ще се получи.

Тайните на засяването

Семената на петунията се засяват за разсад през март, като конкретните дати зависят от сорта: ампелни – от 1-ви до 10-ти, едроцветни – от 10-ти до 20-ти, дребноцветни – от 20-ти до 30-ти.

Най-доброто място за засаждане е кутия с капак, като дъното трябва да се пробие на няколко места, за да може излишната влага да изтича от там. Петуниите не обичат застояла вода.

Всяка почва е подходяща за разсад. Можете да използвате собствената си почва от градината, ако сте я запасили през есента. Също така можете да закупите  някаква универсална почва за разсад от градинския център. Но не забравяйте: такива почви са направени на основата на торф и той изсъхва много бързо, така че ще трябва да го поливате често. Полезно е да добавите пепел в почвата – тя ще предпази разсад от болести и ще помогне влагата в почвата да се задържи за по-дълго.

отглеждане на разсад от петунии

Кутиите трябва да се напълнят с пръст, така че до краищата да останат 2 см. Най-горният слой, около 1 см, трябва да се пресее през сито – важно е тя да е еднородна, тъй като семената на петунията са много малки и те няма да успея да пробият през земните буци.

Напълненият съд трябва да се напои добре и да се остави за един ден, така че почвата да е напълно наситена с влага.

След това семената могат да бъдат засети. И тук любителите на петунии имат трудности. Семената на петунията са по-скоро като прах, почти невъзможно е да ги разпределите равномерно по повърхността. Но има един трик – смесете ги с пясък, след това  вземете щипка от тази смес и поръсете в кутията, сякаш осолявате почвата.

След сеитбата кутията трябва да се затвори с капак и да се изнесе на светло място. Моля, обърнете внимание: семената никога не трябва да бъдат покрити с пръст – те покълват на повърхността, имат нужда от светлина!
Петунията се появява за около две седмици. Понякога след малко повече време. Но ако са изминали 3 седмици и все още няма издънки, няма смисъл да ги чакате – дори ако се появят единични издънки, те ще бъдат крехки и няма да получите добър цъфтеж от тях. По-добре да се пресее.

отглеждане на разсад от петунии

 

Правила за грижа за разсад от петуния

Кутиите със семена трябва да бъдат изнесени на топло място – температурата трябва да бъде около 25 ° C. Веднага след появата на издънки температурата трябва да бъде понижена до 18 ° C. Това е важно, защото в прекалено топло помещение кълновете се разтягат и лягат.

Поливането на посевите трябва да се извършва внимателно, за да не се измият нежните разсад. Тук лейка не е добра – по-добре навлажнете почвата с пръскало или използвайте чаена лъжичка. Винаги, когато разсадът е малък, след поливане, покрийте кутията с капак – семената се нуждаят от висока влажност. Но в същото време е важно водата да не застоява в посевите, следователно те трябва да се проветряват два пъти на ден – това ще помогне да се избегне развитието на болести.

Най-добре е почвата да се подхранва с течен тор, в стриктно изпълнение според инструкциите. Първото подхранване е когато се появят първите две листа, а след това веднъж на две седмици.

Веднага след като растенията имат трети  лист, те трябва да се настанят в отделни чаши. И веднага прищипете върха – след това петунията ще бъде по-великолепна, нейните странични издънки ще започнат активно да растат. Първата седмица след разсаждането разсадът трябва да се държи на топло място – при температура около 20°С. След това се преместете на по-хладно място, където през деня ще бъде 18°C, а през нощта 15°C.

В открита почва разсадът на петуниите трябва да бъде засаден в края на месец май. Тогава рискът от заболяване на растението е най-малък.

отглеждане на разсад от петунии

 

 

 

Болести на разсад от петунии

Разсадът на петунията има един основен проблем – посевите се подават лесно на болести. Това е много опасно, защото причината е в гниенето на корените. Болестта може бързо да се разпространи във всички растения, докато са в една кутия.

Ако забележите проблем, трябва незабавно да премахнете всички изсъхнали растения, заедно с буцата земя около тях. Изсипете смес от калциниран пясък и пепел, в съотношение 1:1. В получената дупка поръсете цялата повърхност на почвата със същата смес.

След това разсадът трябва да се полива с всеки биологичен продукт за гъбични заболявания. Потърсете тези продукти в агро аптеките или градинските центрове.

Една седмица преди засаждането на открито, разсадът трябва да се третира отново с препарата използван за гъбичните заболявания.

отглеждане на разсад от петунии

 

 

Петунии в градински дизайн

Грижата за петуниите е лесна, но намирането на подходящото място в градината за тях не е лесна задача. Те са много разнообразни на цвят, често цветята имат няколко нюанса и ако ги посадите случайно на цветни лехи, ще получите ярък, пъстър килим, който няма да изглежда добре и ще дразни окото.

Ако цветната градина е малка, по-добре е да засадите в нея сортове с един и същ цвят, но с различна височина. В центъра – високи растения, по краищата – ниски. В този случай ще получите обемна композиция. Друг вариант е да засеете семена с  разновидности на контрастни цветове, например жълто с лилаво, оранжево със синьо, бяло с черно.

Можете да засадите петуниите в район с луковични пролетни цветя – лалета, нарциси, минзухари и зюмбюли. Отначало те ще допълнят ярките цветя, с пищна зеленина, а след това, когато луковичните цветя разцъфтят и изсъхнат, ще скрият грозните голи петна във вашата градина.

Ампелните петунии ще бъдат подходящи в саксии – те могат да бъдат поставени на верандата, близо до беседката, пейката или вътрешния двор. Те изглеждат страхотно във висящи саксии, които могат да се използват и за украса на беседка или веранда.

Нямате лятна градина. Това не е причина да отказвате петуниите – те растат идеално на балкона в кутии или същите висящи саксии.

Имайте предвид следното: почвата изсъхва много бързо в саксиите. Ако постоянно живеете на село (или това е селска къща), това не е проблем, растенията могат да се поливат по всяко време. Но ако живеете в града, а петуниите ви са на село тогава винаги има  проблем с поливането, така че добавете повече хидрогел към почвата за саксиите – той задържа влагата за дълго време.

Опитайте да окачите саксии с петунии на тихо място – вятърът може много да ги разроши, и тогава растенията ще загубят декоративния си ефект.

285

Similar Posts