Любопитно

Цялата истина за електронните цигари: Изследване на учени от Великобритания

цялата истина за електронните цигари

Измина повече от десетилетие, откакто електронните цигари за пръв път се появиха на рафтовете на магазините. В първия момент имаше истински взрив на тяхната популярност, който продължава да нараства с всеки изминал ден.

Оттогава те претърпяха много промени и се превърнаха в истински култ. Появиха се вейпс – електронни устройства, които създават пари, предназначени за вдишване.

Превърнаха се не само в заместител на цигарите, но и в стилен аксесоар, който стимулира хората да се откажат от пушенето.

Нарастващата популярност на съвременните електронни цигари /можете да разгледате асортимента на Vaperoom.eu/ се дължи и на засилената борба с тютюнопушенето. И все пак употребата им повдига много въпроси относно тяхната безвредност.

Безопасни ли са съвременните електронни цигари

Към днешна дата има много проучвания, показващи, че електронните цигари всъщност са много по-безопасни от стандартните, които съдържат тютюн. Въпреки това, все още съществува битува погрешно схващане сред хората, че вейпингът е също толкова вреден, колкото и пушенето.

Ниската информираност на пушачите относно данните от изследванията им затруднява оценката на ползите от преминаването към електронни цигари.

Ново изследване успокоява страховете

Ново изследване на учени от UCL от Обединеното кралство помогна да се успокоят страховете и да се разсеят предразсъдъците. Учените предоставиха убедителни доказателства за това, че вейпингът е по-безопасен от пушенето.

Разликата между тютюнопушенето и вейпинга

Тютюнът е най-голямата причина в света за потенциално предотвратими смъртни случаи. Всяка година около 6 милиона души умират на планетата от заболявания, свързани с белите дробове и дихателните пътища. Това се дължи на факта, че цигареният дим съдържа повече от 5000 химични елемента, от които поне 70 могат да причинят рак.

Необходимо е да се прави разлика между вейпинг и тютюнопушене:

  • Вейпингът е вдишване на пари, получени в процеса на изпаряване на специално приготвена течност.
  • Пушенето е вдишване на цигарен дим, получен в процеса на изгаряне на тютюневи листа.

Електронните цигари не съдържат тютюн, но използват специална течност, която може да съдържа никотин. Течността се превръща в пара и се вдишва, като по този начин се задоволяват нуждите на човека от никотин. Разликата е, че вейпингът не провокира развитие на рак.

Електронните цигари не произвеждат тютюнев дим, а с това си спестяваме и вдишването на хиляди вредни вещества. Затова той е по-безопасен от цигарите, но много хора продължават да са скептични.

Факти за вейпинга, които не бива да пренебрегваме

Най-ранните проучвания веднага показват, че електронните течности и парите, получени при изпаряването им, не съдържат същото количество вредни вещества като цигарите с тютюн. Всъщност нивото на тези вещества в електронните цигари е  толкова ниско, че дори много сериозни учени по медицина признават, че вейпингът е с цели 95% по-безопасен от пушенето.

Досега обаче никой не е провеждал проучвания, свързани с действителните дългосрочни ефекти на изпаренията от електронни цигари върху хората. Така изследванията, проведени от екип от учени, ръководени от д-р Лион Шахабард, за първи път изследват въздействието на електронните цигари върху дългосрочните перспективи на вейпърите.

Колко безопасни са електронните цигари?

За проучването е избрана група потребители на електронни цигари, които са ги използвали в продължение на 17 месеца. Провеждали се месечни тестове, показващи нива на никотин и 26 потенциално опасни химикали в телата им.

След това екипът сравнявал резултатите си с тези на пушачи на цигари и хора, преминали на никотинова заместваща терапия (NRT), което в дългосрочен план позволява на хората да се откажат напълно от тютюнопушенето. Хората, подложени на NRT, използвали никотинови хапчета, пластири или дъвки.

„ По принцип разчитахме на резултатите от хората, подложени на NRT, тъй като е надеждно известно, че NRT продуктите са безопасни за здравето “, обяснява д -р Л. Шахаб. „ Убедени сме, че те са най-подходящите за сравнение, защото тези хора получават нужния им никотин от източник, който не изисква вдишване на тютюнев дим “ – добавя ученият.  И продължава: „ По време на проучването стана ясно защо пушачите се отказват от тютюна и преминават към електронни цигари“.

Тайната на бързото отказване от обикновените тютюневи цигари

Ключово откритие идва от анализите на пробите от потребители на вейп, когато учените откриват значителна разлика в токсичните химикали в тях, в сравнение с тези, на пушачите. Химикалът NNAL (това съединение е доказано, че предизвиква развитието на рак), открит при анализа на ползващите електронни цигари се оказал с 97% по-нисък, в сравнение с този в групата на пушачите на цигари.

Със сигурност може да се каже, че, в дългосрочен план, електронните цигари могат да намалят негативните ефекти на тютюнопушенето върху организма.

Ако сте решили да откажете цигарите

Ако човек се чуди как да се откаже от пушенето, тогава на първо място е добре да премине от цигари към вейпинг. Разгледайте разнообразните предложения електронни цигари от Vaperoom.eu.

„Използването на електронни цигари ще ви помогне напълно да спрете да пушите стандартните такива“, категорични са учените.

3636

Similar Posts