Във форма Здраве

До какво може да доведе йодният дефицит: Признаци, за които да внимавате

Йоден дефицит

Според експерти дефицитът на йод, който засяга милиарди хора по света, може да доведе до повишен риск от рак на щитовидната жлеза.

Липсата на йод е критична за синтеза на хормони на щитовидната жлеза и ако не се лекува адекватно, е опасна.

Според Express.co.uk приблизително два милиарда души страдат от йоден дефицит, от които 50 милиона имат клинични прояви.

Йодът се намира в най-голямо количество в такива продукти:

Морски водорасли

Риба

Йодирана сол

Млечни продукти

Яйца

Пиле

Йодният дефицит остава най-честата причина за хипотиреоидизъм в световен мащаб, тъй като е от решаващо значение за синтеза на хормони на щитовидната жлеза.

Ако приемът на йод на човек падне под около 10-20 mcg/ден, възниква хипотиреоидизъм, състояние, което често е придружено от гуша. Гуша, подуване на предната част на шията, причинено от увеличена щитовидна жлеза, обикновено е най-ранният клиничен признак на йоден дефицит.

В допълнение към гушата при възрастни, лекият до умерен йоден дефицит може да причини нарушена умствена функция и намалена производителност на труда поради хипотиреоидизъм.

Хроничният йоден дефицит може да бъде свързан с повишен риск от развитие на фоликуларен рак на щитовидната жлеза.

Въпреки че възлите обикновено са безвредни, някои от тях имат злокачествен потенциал и следователно трябва да бъдат проверени от лекар.

Освен това, когато гушата е ракова, злокачественото заболяване рядко става очевидно, докато болестта не достигне напреднал стадий.

Кой може да има йоден дефицит?

Лекарите също така идентифицират групите с най-голям риск от йоден дефицит:

Хора, които не използват йодирана сол

Бременни жени

Вегани и хора, които ядат малко или никакви млечни продукти

Хора, живеещи в региони с бедни на йод почви

Хора с граничен йод, които ядат храни, съдържащи гойтрогени, вещества, които блокират усвояването на йод от щитовидната жлеза

Симптоми на йоден дефицит

Гушата често е признак на йоден дефицит, но някои други предупредителни признаци също могат да сочат към това състояние.

Те могат да включват:

Наддаване на тегло, умора и слабост

Изтъняване на косата

Суха кожа

Усещане за студ, повече от обикновено

Забавен сърдечен ритъм

Ако лекарят подозира, че тези симптоми сигнализират за йоден дефицит, той може да направи физически преглед и анализ на урината или кръвен тест. След като се постави диагноза, тя често е последвана от препоръки за диета или добавки, в зависимост от тежестта на състоянието.

Трябва да се вземат мерки бързо, тъй като йодният дефицит може да бъде проблематичен поради различни причини.

Той има множество неблагоприятни ефекти върху растежа и развитието и е най-честата причина за предотвратимо умствено изоставане в света.

По време на бременност и ранна детска възраст дефицитът на йод може да причини необратими последици.

645

Similar Posts