Лайфстайл Полезно

Домакински трикове за лесно и приятно почистване

Трикове за лесно и приятно почистване

Почистването на къщата е задача, която никой не обича да прави. Има обаче трикове, които могат да улеснят този процес и да ви помогнат да освободите малко време за по-приятни дейности.

 

Най-добрите трикове за почистване

 

Елиминирайте петната по мивката

Ако вашата кухненска мивка или кран постоянно са покрити с бели петна от твърда вода, не бързайте да изваждате силни почистващи препарати. Вместо това накиснете обилно чист, сух парцал в обикновен оцет. Направете „компрес“ от него, като увиете местата с петна и оставете за един час. След това изплакнете обилно оцета с четка или твърда гъба и топла вода. След тази процедура няма да има следа от бели петна по повърхността на мивката и смесителя.

 

Между другото, разтвор на оцет също ще помогне да се отървете от петна от сапун под душа. Просто го смесете с препарат за миене на съдове в равни пропорции (1:1), нанесете върху гъба и избършете замърсените места.

 

Премахване на петна от дрехите със сода

Обикновената сода за хляб може да бъде вашето тайно оръжие срещу петна върху светли дрехи. Просто добавете чаша сода за хляб към вашия перилен препарат преди пране в машината и вашето спално бельо и дрехи ще бъдат по-светли и чисти.

 

Отстраняване мазните петна от килима

Мазните петна по килимите са истински проблем. Има обаче лесен начин да се справите с тях. Смесете четири части алкохол с една част сол и втрийте тази смес в петното. След като петното изсъхне, отстранете останалата сол с прахосмукачка. Така ще почистите килима си от мазни петна.

 

Почистване на текстила от прах и вълна

Косми от домашни любимци, прах и малки трохи могат завинаги да останат в текстурата на вашия текстил, независимо дали става въпрос за тапицерия на диван, плат абажур или килим. Но един обикновен скоч може да бъде вашето спасение. Залепете го върху замърсени повърхности за няколко секунди и бързо го отстранете – залепващата лента ще събере всички малки замърсявания.

 

Събиране на счупено стъкло

Не се опитвайте да събирате малки парчета с метла или прахосмукачка – тези методи могат да бъдат неефективни и дори опасни. Вместо това вземете парче хляб и го притиснете към мястото, където остават острите частици. Хлябът ще вземе всички малки парчета, предотвратявайки евентуално нараняване.

 

Премахване на петна

В живота се случват различни ситуации и различните видове петна изискват различни методи за почистване.

Ето няколко народни метода за премахване на най-често срещаните домашни петна:

 

Петна от сок

Ако имате петно ​​от сок, попийте го с препарат за миене на съдове, разреден в топла вода (една чаена лъжичка на една чаша вода). Когато петното изчезне, изплакнете и подсушете повърхността.

 

Петна от червило

Тук ще помогне лакочистител на базата на ацетон. Избършете петното с него, след това го навлажнете със същия разтвор на препарат за миене на съдове и накрая изплакнете с вода.

 

Петна от вино

За петно ​​от вино, особено ако е прясно, обикновената топла вода ще помогне най-добре. Ако петното е упорито, преминете върху него с 3% водороден прекис.

 

Почистване на  микровълновата фурна

Микровълновата е едно от местата, които лесно се забравят при почистване, но бързо могат да се изцапат. За да го почистите, поставете равно количество вода и оцет в подходяща за микровълнова купа и добавете малък дървен предмет като клечка за зъби.

В микровълновата на максимална мощност загрейте този разтвор вътре за 5-10 минути. След това извадете купата, изчакайте още няколко минути и избършете вътрешността на фурната с гъба или хартиена кърпа. Ще се изненадате колко лесно е да се отървете от цялата мръсотия.

4224

Similar Posts