Новини

Дори слабата светлина преди лягане може да наруши съня на детето в предучилищна възраст

Сънят на детето в предучилищна възраст

Дори и леко излагане на светлина може да предизвика критичен спад на  стимулиращия съня хормон мелатонин при деца в предучилищна възраст, твърди ново изследване на CU Boulder.

Изследването, публикувано този месец, е най-новото от специална поредица такива, финансирани от Националните здравни институти. То се фокусира върху уникалността на централният „часовник на тялото“ на малките деца.

Данните сочат, че децата в предучилищна възраст са силно податливи на физиологичните въздействия на светлината през нощта.

„Предишната ни работа показа, че една доста висока интензивност на ярка светлина преди лягане намалява нивата на мелатонин с около 90% при малки деца“, разказва Лорън Хартщайн, постдокторант в лабораторията за сън и развитие в CU Boulder.

Светлината е основният сигнал за времето на тялото, влияещ върху циркадните ритми, които регулират всичко. Те казват кога да се чувстваме уморени или гладни, каква да е телесната ни температура през целия ден и така нататък.

Когато светлината достигне ретината, сигналът се предава към тази част от мозъка, наречена супрахиазматично ядро. То което ритмите в цялото тяло, включително нощното производство на мелатонин.

Ако това излагане на светлина се случи вечер, тъй като мелатонинът тогава естествено се увеличава, то може да забави способността на тялото да премине към биологично нощно време.

Тъй като очите на децата имат по-големи зеници и по-прозрачни лещи от възрастните, светлината прониква в тях по-свободно.

„Децата не са просто малки възрастни“, обяснява Моник ЛеБуржоа, доцент по интегративна физиология и един от малкото изследователи в света, които изучават циркадната биология на малките деца. „Тази повишена чувствителност към светлина може да ги направи още по-податливи на дисрегулация на съня и циркадната система.“

Изследване в „пещера“

Това 9-дневно изследване е проведено с 36 здрави деца на възраст от 3 до 5 години, който са носили монитор на китката за проследяване на съня и излагането на светлина. В продължение на седем дни родителите са спазвали стабилен график за сън децата, за да нормализират „телесните им часовници“ и да ги приведат в режим, при който нивата на мелатонина се повишават приблизително по едно и също време всяка вечер.

На осмия ден изследователите превърнали дома на децата в нещо като пещера  – с черна пластмаса те затъмнили прозорците и изключили всички светлини. След това взимали проби от слюнка на всеки половин час – от ранния следобед до след тяхното лягане.

Това позволило на учените да получат изходни данни за това кога е започнала естествено биологичната нощ на децата и какви са нивата на мелатонин.

В последния ден от изследването децата били помолени да играят игри на светла маса в часа преди лягане, в поза, подобна на човек, който гледа телефон или таблет. Интензитетът на светлината варирал между отделните деца  от 5 лукса до 5000 лукса.

В сравнение с предишната нощ, с минимална светлина, мелатонинът бил намалял от 70% до 99%, след излагането на светлина.

„Нашите открития показват, че при деца в предучилищна възраст излагането на светлина преди лягане, дори при ниска интензивност, води до силно и продължително потискане на мелатонина“, обяснява Хартщайн.

Какво могат да направят родителите?

Не, те не трябва да изхвърлят нощната лампа и да държат децата си в абсолютен мрак преди лягане! Но изследването служи като напомняне на всички родители да изключат джаджите и да сведат светлината преди лягане на децата до минимум, за да насърчат здравия им сън.

Източник: colorado.edu

25

Вижте още:

Similar Posts