Във форма Здраве

Душевният мускул псоас: Източникът на нашето безпокойство и страх – как да се грижим за него

душевният мускул псоас

Много от нас знаят, че стресът в тялото е свързан с по-високи нива на стрес, но малцина са чували, че има един мускул, който може да бъде източник на хроничен страх и тревожност.

Нарича се псоас и е основният мускул, който е отговорен за поддържането на баланса на тялото .

Повечето от нас водят заседнал начин на живот и се движат изключително малко.

А когато този мускул се втърди, ние губим известна степен от своята подвижност.

Псоасът започва от долната част на гърба и достига до вътрешната част на бедрото. Много зони от тялото ни страдат, когато той не в ред. Твърди се, че неговото лошо състояние е свързано с появата на ишиас, емоционални травми, храносмилателни проблеми, депресия и различни проблеми с краката.

Може би се чудите защо този мускул се нарича „мускул на душата“ и как е получил названието си?

Псоасът е свързан с нашето дишане и общо чувство за благополучие, а то е пряко свързано с душата. Оттам и названието.

Псоасът е прикрепен към гръбначния стълб и някои стигат дотам, че казват, че е свързан с централната ни нервна система. Мускулът може да изпраща съобщения директно до гръбначния стълб и мозъка. Това е другото, което го свързва с реакции и емоции и го определя като източник на безпокойство и страх.

Точно както мускулът псоас се нуждае от баланс, за да функционира правилно в тялото ни, така и ние трябва да намерим баланс в ежедневието си.

Псоасът  има връзка с нашата душа, затова трябва да го поддържаме във форма, ако искаме да се изразяваме свободно и да преминаваме през живота с по-малко емоционална или физическа болка .

Той е свързан с дишането, движението и гръбначния стълб. Можете да намерите в негово лице важен съюзник в откриването на способността да се справяте лесно във всяка една възникнала ситуация.

Ето и как може да ни помогнат специалните упражнения.

Гледайте видеото Йога за псоас.

2183

Similar Posts