Новини и анализи

Двама руски агенти със забрана да влизат в Европейския съюз за разузнавателна дейност са арестувани у нас с фалшиви самоличности

Държавната агенция „Национална сигурност” на Република България забрани на руските граждани Владимир Николаевич Горочкин и Татяна Анатолиевна Горочкина да влизат и пребивават на територията на държавите членки на Европейския съюз за срок от пет години.

Според данни, събрани от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), двамата руски граждани са били открити в България, където са действали под фалшиви самоличности, представяйки се за български граждани – Денис Рашков и Диана Рашкова, използвайки съответните лични документи. Известно е, че те са членове на оперативна група, участваща в разузнавателна дейност на Службата за външно разузнаване на Руската федерация.

Операцията, в която са били ангажирани Горочкин и Горочкина, е била насочена към събиране на информация чрез използване на чужди самоличности с цел извършване на разузнавателна дейност в рамките на Европейския съюз. Според анализа на събраната информация, основната цел на пребиваването на двамата в България е била да се сдобият с необходимите български лични документи и да установят автентичността на фалшивите им самоличности, които след това да бъдат използвани за разузнавателна дейност извън територията на България.

След извършената анализна процедура и събиране на достатъчно доказателства, Държавната агенция „Национална сигурност” предприе мерки за забрана на влизане и пребиваване на двамата руски граждани на територията на държавите-членки на Европейския съюз за период от пет години.

Тези действия от страна на българските органи за сигурност подчертават сериозната загриженост относно сигурността и неприкосновеността на държавата, както и ангажимента й към защита на националните интереси и суверенитет.

Също така, те подчертават необходимостта от постоянно наблюдение и бдителност в борбата срещу разузнавателните дейности и потенциалните заплахи за сигурността на страната.

 

13
ЕКСКЛУЗИВНИ НОВИНИ на ADMIRALBG.NET

Вижте още:

Similar Posts