Във форма Здраве

Джоузеф Пилатес: „Можеш да си стар на 30 и млад на 60 „

Джоузеф Пилатес - системата пилатес

„Старостта трябва да е на 100 години.“ Това е казал този невероятен човек.

Джоузеф Пилатес, изобретателят на едноименната система за физически упражнения, вярвал, че може да бъдеш стар на 30 и млад на 60.

Защото всеки човек е толкова млад, колкото гръбначният му стълб е гъвкав. Той практикувал собствената си система и живял дълъг и здравословен живот, въпреки че като дете бил крехък и слаб.

Джоузеф Пилатес е роден през 1883 г. в Германия в бедно семейство /майка му е германка, а баща му – грък/ и е бил много болнаво дете. Страдал е от рахит, астма и дори ревматизъм. В училище винаги го закачали, а и често биели. На деветгодишна възраст той чува от баща си една проста фраза, която преобръща целия му живот. Тя гласяла, че всеки човек е господар на собствената си съдба.

Джоузеф Пилатес - системата пилатес

„Можеш да продължиш да се оплакваш или да се опиташ да направиш нещо“, казал баща му.

След няколко години усилени тренировки, Пилатес се превърнал в истински спортист: гимнастика, ски, бокс, плуване, гмуркане …

Той развил мускулите си толкова много, че местните художници започнали да го канят да позира за анатомични рисунки. Още тогава той започнал да измисля своя собствена система за подобряване на тялото.

През 1912 г. Пилатес се премества в Англия и е спаринг боксьор, цирков гимнастик и дори треньор по самозащита в Скотланд Ярд. Тогава започва Първата световна война и като етнически германец е интерниран в лагер. Но дори и там Пилатес продължава да тренира.

Джоузеф Пилатес - системата пилатес

След войната Джоузеф заминава за Ню Йорк. В Америка по това време има вълна от всякакви спортни и фитнес центрове и той решава да поеме риска: инвестира всичките си спестявания в спортно студио в сградата на Нюйоркския балетен център.

От този момент нататък кариерата му рязко тръгва нагоре: в неговите класове се записват балетни артисти, известни холивудски актьори и спортисти. Пилатес добива популярност.

Днес системата пилатес преживява поредния скок на популярността. Ясно, просто и в същото време много ефективно: правилно дишане плюс внимателно проектирана гимнастика, която оформя мускулната рамка около гръбначния стълб и ставите.

Джоузеф Пилатес - системата пилатес

Тъй като всичко върви гладко, нараняването е практически невъзможно. Пилатес е подходящ за всички: стари и млади, здрави и болни и особено тези, които водят заседнал начин на живот. Но за да имате наистина полза, трябва да тренирате редовно.

Самият Джоузеф Пилатес (който, между другото, освен това е изобретил много полезни симулатори) твърди, че след десет сесии според неговия метод всеки човек ще се почувства много по -добре, след двадесет ще изглежда по-добре и след тридесет ще придобие направо ново тяло.

Джоузеф Пилатес - системата пилатес

А когато постави тялото си под контрол, човек придобива самочувствие и започва да контролира живота си.

„Ние се пенсионираме твърде рано и умираме твърде млади“, пише той. – „Разцветът на човек трябва да е на 70+ години, а старостта да настъпи на сто години.“

Самият Джоузеф Пилатес доживява до 87-годишна възраст, като до края на живота си не спира да обучава своите ученици.

702

Similar Posts