Здраве

Гастрит: Причини и лечение

Гастрит причини и лечение

Блаженствата от менюто на закуска, обяд и вечеря, изглеждат просто и достъпно удоволствие, коите не предизвикват болка и дискомфорт на хората. Не всички обаче са така, има хора, които трябва да се съобразяват с какво се хранят.

Гастрит причини и лечение

Причини за гастрит

В лигавицата на стомаха има специални жлези, които произвеждат вещества, участващи в храносмилането. Например солната киселина разгражда храната и предпазва от инфекция, докато ензимът пепсин е необходим за смилането на протеините. И двамата са доста агресивни и в някои случаи могат да насочат своите възможности не в полза, а в ущърб на тялото. За да се предпази, лигавицата на стомаха отделя специална слуз, която нежно го обгръща. Благодарение на това е възможно да се постигне оптимално съотношение на ползите и вредите от агресивните вещества, необходими за храносмилането на храната. Но при хроничен гастрит този баланс се измества в неблагоприятна посока. Поради възпалителния процес лигавицата губи част от защитните си клетки, като постепенно се „изхабява“. Може да има поне три причини за това:

 • При гастрит тип А имунната система погрешно унищожава клетките в стомаха.
 • При гастрит тип В, ​​най-честият, източник на възпаление е често срещаната инфекция с Helicobacter pylori. Заедно с гастрит, инфекцията може да причини и стомашни язви, чревни язви и дори рак.
 • Гастритът тип C възниква под въздействието на химически дразнители, като нестероидни противовъзпалителни средства (например ацетилсалицилова киселина, диклофенак, кетопрофен, ибупрофен и др.), както и алкохол и други.

Известни са и други, по-редки видове гастрит, като еозинофилен гастрит, при който възпалението възниква на фона на алергични състояния като астма или екзема. Вероятността от развитие на заболяването се увеличава при стрес, слаба имунна система, определени хронични патологии ( диабет , бъбречна недостатъчност или гастроезофагеален рефлукс). Лигавицата е особено уязвима към хранителни грешки, например с към мазни, пържени и солени храни и разбира се тютюнопушене.

Внимание – червени флагове

Симптомите на хроничен гастрит са много неспецифични. Болка в горната част на корема, лошо храносмилане, подуване на корема, гадене, оригване, повръщане, загуба на апетит и загуба на тегло без видима причина могат да се появят не само при възпаление на стомашната лигавица, но и при много други, често много сериозни заболявания. Предупредителни сигнали, в случай на които трябва незабавно да се консултирате с лекар, са:

 • повръщане с примес на кръв
 • затруднено дишане или преглъщане
 • изключителна сънливост
 • внезапни припадъци
 • объркване

Ако няма сигнали, но стомашно-чревните симптоми продължават повече от една седмица, вие също трябва да посетите лекар, но вече по планиран начин.

От причина до възстановяване

Диагнозата „хроничен гастрит“ е едновременно проста и трудна. Просто защото една единствена процедура може да позволи появата му. Трудно е, защото тази процедура не е приятна. Една дума „гастроскопия“ при тези, които знаят значението й, причинява паническа атака с различна тежест. Утешително е обаче, че самата тази процедура продължава само няколко минути, а подготовката за нея, преди всичко психологическа, е много по-болезнена от самото изследване. След потвърждаване на диагнозата, лекарят предписва няколко допълнителни теста, които вече са лесни за преминаване и извършване, които ви позволяват да разберете причината за заболяванията. И в зависимост от това вече назначават или номинират лечение .

Схемата за лечение на гастрит почти винаги включва лекарства, които намаляват киселинността в стомаха: антиациди и инхибитори на протонната помпа (например, омепразол ).

При инфекция с Helicobacter pylori се предписва комплекс от лекарства, включително антибиотици. Диетата също играе важна роля. За да се намали дразненето на стомашната лигавица, е необходимо да се изключат следните храни:

 • солени и кисели храни
 • мазни, пикантни ястия
 • печено
 • алкохол, включително бира, вино и други спиртни напитки
 • кафе
 • плодови сокове.

Но богатите на фибри плодове, зеленчуци, растителни протеини, пълнозърнести храни, сухо месо, риба, трябва незабавно да бъдат включени в менюто. Според редица проучвания, храни, съдържащи полезни бактерии, могат да бъдат полезни за инфекции с H. pylori: кисело мляко, кефир, кисело зеле. Освен това е важно да спазвате правилото за частично хранене: трябва да ядете малко и често, за да намалите натоварването на вече страдащия стомах. Така че, спазвайки щадяща диета и приемайки лекарства, предписани от лекар , можете бързо да спрете причината за възпалението, да възстановите лигавицата и да оставите хроничния гастрит с всичките му неприятни прояви в миналото, наслаждавайки се от любимите си ястия.

61

Similar Posts