Годжи бери или „червен диамант“, според китайската легенда носят младост. Те приличат на стафиди по текстура и цвят. Те са родом от китайската провинция Нинся Хуей от преди повече от 5000 години. Едва през последните 10 години те започнаха да предизвикват бурен интерес в САЩ и европейските страни.
Тези плодове имат необичаен състав, който включва 21 минерала, 6 монозахарида, 6 каротениади, бета-каротин, витамини В, Е, С, 18 аминокиселини, които не се срещат в растителните храни, 5 ненаситени мастни киселини, селен и германий, които предотвратява образуването на ракови тумори, физалин – мощен антиканцероген и борец срещу левкемията.
Само витамин С на 100 г плодове е 148 мг. Докато в лимон тази цифра достига само 53. Между другото, самото зрънце е сладко. Мощния комплекс от хранителни вещества укрепва всички системи на човешкото тяло, повишава имунитета и възстановява мъжката сила.
Човек би могъл да смята отвъдморските зрънца за панацея от всички болести, но не всеки може да яде плодовете годжи.
На първо място, те не са подходящи за бременни и кърмещи жени. Могат да причинят подуване на корема и диария. Това означава, че годжи бери също не са подходящи за хора със слаби черва. Освен това те „събуждат“ вече съществуващите алергии към червени, оранжеви и жълти плодове.
Ако приемате хапчета, тогава годжи бери може да увеличи страничните ефекти. Това се отнася особено за пациенти с хипертония.
Бременни, кърмещи майки и на деца под 3 години е строго забранено да консумират годжи. Основната причина за бременни и кърмещи майки е да ядат естествена, но „родна“ храна. Тоест тези зеленчуци и плодове, които растат във вашия район, които са на ваша територия. Всяка екзотика е опасна, защото тялото ви може да не я приеме. А малкият организъм на детето във вас, все още е толкова слаб, че може да реагира бурно на отвъдморски плодове.
Същото важи и за кърмещите майки. Всичко, което ядете, под една или друга форма, ще отиде в млякото, а следователно и в тялото на бебето.
408