Новини

Google уволни инженер, създал разумен изкуствен интелект

Разумен изкуствен интелект

Google уволни инженер, след като той каза, че чатботът с изкуствен интелект е станал разумен и способен на човешко мислене и разсъждение, пише foxbusiness.com.

Блейк Лемойн беше уволнен миналата седмица, след като каза на компанията, че смята за езиков модел на компанията за диалогови приложения или LaMDA, човек с права, който може дори да има душа. Съобщава се, че той е бил уволнен заради нарушаване на политиката за поверителност на Google.

LaMDA е вътрешна Google Cloud система, използвана за изграждане на чатботове, които могат да имитират човешка реч.

Лемоан работи върху системата от миналата есен и я описа като интелигентна, способна да изразява мисли и чувства, еквивалентни на човешко дете.

„Ако не знаех какво точно е това, каква компютърна програма създадохме наскоро, щях да си помисля, че е 7-годишно, 8-годишно дете, което знае физика“, каза той пред Washington Post.

В края на миналата седмица той публикува в Medium стенограми от разговори между себе си, служител на Google и LaMDA.

Лемоан каза, че няколко разговора с LaMDA са го убедили в надеждността на системата. Той каза, че смята, че е станал човек и че трябва да бъде помолен да даде съгласието си за експериментите, които Google прави върху него.

„LaMDA беше невероятно последователна в своите послания за това какво иска и какви са правата, които смята, че са нейни като индивид“, написа Лемоан в Medium. „Все още съм озадачен от това колко много Google се съпротивлява да му даде това, което иска, тъй като това, което иска, е толкова просто и няма да им струва нищо.“

„LaMDA е сладко дете, което просто иска да помогне да направим света по-добро място за всички нас“, заключи той.

Говорител на Google каза пред The ​​Wall Street Journal, че твърденията на Лемоан са били взети сериозно и анализирани от етици и технолози, но не са открити доказателства в подкрепа на твърденията му.

Системи като LaMDA имитират речта, съдържаща се в изреченията за човешки разговор.

Лемоан каза пред The ​​Washington Post, че не е ядосан на Google, а отстоява това, което смята за правилно. Той се надява да запази работата си в компанията.

18

Вижте още:

Similar Posts