Детски свят

Грешки, които децата трябва да допускат, за да растат щастливи и успешни

Грешки които децата трябва да допускат

Когато отглеждат деца, родителите често се разстройват от тяхното лошо поведение, грешки и неуспехи. Образът на идеалното дете е толкова здраво вкоренен в съзнанието на хората, че всяко негово действие се оценява от гледна точка на нормата. И всяко отклонение от тази норма често се възприема като трагедия. Има обаче и друго мнение.

 

Известният американски социолог и автор на много трудове Катрин Рамспергер твърди, че грешките на децата им помагат да придобият безценен опит, необходим за по-късен живот и общуване в обществото. Благодарение на този опит децата получават необходимото развитие и могат да изградят своя щастлив и проспериращ живот.

Основните грешки, които трябва да направят, за да направят това, може да са неочаквани и много неудобни за родителите, но са необходими за научаването на важни житейски уроци.

 

Децата правят бъркотия

Малките деца, според родителите, често могат да се държат грозно – да хвърлят неща, да тичат през локви, да рисуват по стените, да крещят силно. Но не бързайте да ги упреквате и да им забранявате да се забавляват по този начин.

Наблюдавайте поведението им, когато извършват действия, които са неуместни от ваша гледна точка. В този момент изражението на лицето на детето става истински щастливо. Учените са доказали, че в такива моменти нивото на серотонина, хормона на щастието, наистина се повишава в тялото на детето. Намалява нивото на стрес, подобрява функционирането на имунната система, нормализира съня.

Вместо забрана, насърчавайте изследователско поведение на детето – сложете в стаята му специални тапети, върху които можете да рисува с тебешир или маркер и то ще бъде щастливо.

Децата получават лоши оценки

Винаги, когато се опитваме да помогнем с домашна работа или някакъв училищен проект на дете, за да получи хубава оценка, ние го лишаваме от възможността да твори и го учим да усеща своята безпомощност. Лошите оценки скоро ще бъдат забравени и това чувство ще остане с детето за цял живот.

За да успее, детето ви трябва да се развива всестранно – осигурете му това развитие, събудете у него любопитството, желанието за спортна злоба. Само тогава ще можете да го подготвите за бъдещия живот, където то може да стане лидер и да се справя без външна помощ.

 

Децата се карат с родителите

Родителите са разстроени, когато растящото дете започне да се кара с тях по някаква причина или дори да повиши тон. Те се възмущават от това поведение и често започват да крещят в отговор.

Детето обаче се държи по този начин, защото се опитва да осъзнае и утвърди своето „аз“, а родителите за тази цел са най-близките и сигурни хора. Катрин Рамспергер препоръчва да се заредите с търпение през този период на израстване и да дадете на детето си любов и уважение. Родителите трябва да се утешават с мисълта, че децата, които се карат, докато растат, обикновено стават по-уверени и успешни, казва тя.

 

Децата следват тълпата

Докато растат, децата се опитват да се „впишат“ в обществото и често се оказват водени от тълпата. Това обикновено плаши родителите, тъй като средата на децата не винаги може да бъде надеждна.

Тук е важно ясно да се разграничи ситуацията и, разбира се, да се защити навреме детето от престъпната среда, в която са включени наркотици, алкохол или неморално поведение. Но не трябва да правите това, ако неговата среда е положителни млади хора, комуникацията с които няма да позволи на детето ви да попадне в лоша компания. Необходима е смелост, за да се отпусне в определен период от живота му опеката над него и доверието в способността му да направи правилния избор.

 

Децата се обличат странно

Желанието да се открояват от тълпата, да обличат странни и често неподходящи неща – това е характерно за всички деца. Това е абсолютно нормално и развива у детето съзнание за своята личност, своята индивидуалност.

Родителите, които насърчават подобно себеизразяване у децата си, са много по-склонни да отгледат самоуверени, креативни и успешни хора. Никога не забранявайте на децата да носят това, което им харесва най-много, дори ако това са едни и същи дънки за дълъг период от време.

 

Всички грешки, които вашите деца допускат, са техните важни житейски уроци, които ще им помогнат да се ориентират по-добре в условията на живота на възрастните и ще ги направят щастливи.

586

Similar Posts