Цветен рай

Грижа за орхидеите през зимата: 5 прости съвета

Грижа за орхидеите през зимата

Грижата за орхидеите през зимата е малко по-различна от грижата за тях през лятото, тъй като тези тропически растения обичат топлината и влажността. Според експерти, има определени стъпки, които собствениците трябва да предприемат, за да поддържат орхидеите щастливи и здрави през този сезон.

Специалистите споделиха пет прости съвета за грижа за орхидеите през зимните месеци, за да поддържате вашите цветя щастливи, здрави и красиви.

 

Точно както се нуждаете от допълнително количество витамин С и витамин D през зимата, за да сте здрави, вашата орхидея също се нуждае от малко повече внимание. Каква е подходящата грижа за орхидеите през зимните месеци?

Грижа за орхидеите през зимата

Повече светлина

Според професионалистите собствениците на растения могат да удължат живота им, като осигурят достъп до достатъчно светлина през кратките зимни дни. Трябва да поставите саксиите в най-слънчевата стая в дома си или стаята с най-много прозорци, тъй като това е най-доброто място за тях в момента.

Грижа за орхидеите през зимата

Орхидеите обичат ярката разсеяна светлина на повечето домове или офиси. Само не забравяйте, че естествената слънчева светлина винаги е по-добра от изкуствената.

 

Поддържането на орхидеи на пряка слънчева светлина може да изгори растението, така че експертите препоръчват да ги държите на северен или източен прозорец.

Грижа за орхидеите през зимата

Внимавайте да не са на течение

Независимо дали става въпрос за входна врата или прозорец, който пропуска твърде много въздух, опитайте се да предпазите орхидеите си от течение. Точно както климатиците през лятото карат орхидеите да замръзват, експертите припомнят, че въздухът от отоплителните системи може да ги изсуши.

Ако забележите, че пъпките на вашата орхидея окапват, вероятно тя да страда от това, че е изложена на течение.

Грижа за орхидеите през зимата

Далеч от високи температури

Точно както орхидеите не обичат течения, те също така не обичат и горещия въздух, както споменахме. Професионалистите се съветват да държат орхидеите далеч от вентилационни отвори и нагреватели.

Грижа за орхидеите през зимата

Общото правило е, че ако топлината е комфортна за хората, тя трябва да е комфортна и за техните орхидеи. Въпреки че орхидеите са тропически растения, които виреят в топъл климат, те могат да бъдат сериозно наранени, ако бъдат оставени в гореща среда за продължителен период от време.

 

Според Американското дружество за орхидеи, когато влагата се изпарява от тъканите на орхидеята по-бързо, отколкото може да се възстанови, растението се дехидратира.

Грижа за орхидеите през зимата

Проверявайте корените

Грижите за орхидеите през зимните месеци включва редовна проверка дали корените им са изсъхнали и посивели. Ако е така, вашето растение се нуждае от повече вода.

Добре е и внимателно да се инспектират листата на растението. Ако са спаружени, вероятно се нуждаят от малко повече вода и трябва да се увеличи количеството вода или честотата на поливане. Ако корените са зелени и пълни, поливането е достатъчно.

 

Увеличете влажността

Орхидеите обичат влагата. Тъй като са тропически растения, те се нуждаят от влажна среда, особено през зимата. Собствениците трябва да увеличат влажността около орхидеите си, като поставят контейнер с вода в близост, използват овлажнител или пръскат растенията, съветват експерти.

Напълнете плитка тава с камъчета и малко вода, след което поставете саксията с орхидея отгоре.

Можете също така да поставите овлажнител в стаята или да напръскате растението със спрей бутилка.

3227

Similar Posts