Вероятно не предполагате, но повечето хора не използват най -добрата част от динята? Въпреки че всички обичаме да ядем сочната червена сърцевина, много от нас плюят твърдите семена, затова и популярността на дините без семки расте. Но изненадващото е, че тези семена всъщност са пълни с хранителни вещества.
Влакната в семената са полезни за храносмилането и са изключително важни за поддържане на здрави чревни бактерии.
Динените семки съдържат и аминокиселината цитрулин, която действа като антиоксидант. Цитрулинът помага за разширяване на кръвоносните съдове, които поддържат по -добър кръвен поток. Той е добър за кръвообращението, сърцето и мозъка.
Семената също съдържат много витамини и минерали като магнезий, витамини А, В и С и желязо, които са важни за цялостното ни здраве.
Как да извлечем полза от динените семки?
Малка подготовка е всичко, което е необходимо, за да извлечете пълната полза от тези семена. Един прост вариант е вкусен чай:
Чай от динени семки
Комбинирайте четири чаени лъжички прясно замразени семена от диня с около два литра вода и оставете да къкри за около 15 минути. Всички хранителни вещества ще бъдат активирани и това също е чудесна освежаваща напитка!
Млечен шейк със семена
Вземете малко семена от диня и ги поставете върху лист за печене. Загрейте ги, докато изсъхнат напълно и започнат да отделят леко сладък аромат.
Сега ги смелете на фин прах и ги смесете с топло или студено мляко в съотношение 1:10.
Тази смес е идеална, ако имате храносмилателни или бъбречни проблеми. Тъй като динята естествено е добър диуретик, тази напитка може да подпомогне бъбречната функция.
2429