Във форма Здраве

Играе ми окото: Защо клепачите ни трепкат и какво означава това

защо окото ми играе

Трептенето на очите е доста често срещано или повтарящо се състояние при хората. Счита се, че причината е недостигът на магнезий. Въпреки това, честите потрепвания и спазми в тази област могат да показват нарушение на нервната система като множествена склероза. Това разстройство на пръв поглед е безвредно, но причинява много неудобства и наистина се нуждае от преглед от специалист.

Трепване на клепача – какво означава това?

Усещането за потрепване в очите се дължи на мускулен спазъм. Тези спазми обикновено са едностранни и възникват в един от долните клепачи. Понякога могат да бъдат ангажирани и двата клепача, но контракциите на всеки клепач са независими един от друг. Преходните и периодични потрепвания са полуритмични. Това води до странни трептения, които очевидно са досадни и могат да блокират или да попречат на нормалното зрение. В повечето случаи спазмите на клепачите не са причина за безпокойство. Те често са доброкачествени и поради това не изискват медицинска помощ. Много рядко миокимията на очите може да се появи като предвестник на хемифациален спазъм, блефароспазъм, синдром на Мейге, спастично-паретична лицева контрактура и множествена склероза.

Внимание! Редовното потрепване на очите трябва да бъде повод, заради който да посетите офталмолог или невролог, който ще установи причината и ще постави диагноза на заболяването.

Основни причини

Има редица известни причини, които могат да доведат или влошат треперенето на клепачите. В много случаи това явление се причинява от влиянието на фактори като:

 Стрес

Според офталмолозите стресовата ситуация може да бъде една от първите причини за потрепване на очите. По време на пренапрежение човешкото тяло произвежда хормон на стреса (кортизол). Една от непосредствените последици от това е мускулната стимулация, която също може да повлияе на мускулите на клепачите. Ако човек е изложен на прекалено много психически стрес за дълго време, тогава потрепването на очите може да стане трайно. Това трябва да е сигнал, че трябва да промените нещо в живота си и да избягвате ситуации, които водят до стрес.

Кафе, алкохол и цигари

Както вече споменахме, дефицитът на магнезий е често срещана причина за треперене на клепачите. На свой ред дефицит в организма може да бъде причинен от пиенето на твърде много кафе и алкохол. Пушенето на цигари и приемането на орални контрацептиви също водят до дефицит на магнезий. Препоръчително е да се откажете от споменатите  „удоволствия“ или да намалите използването им.

Синдром на сухото око

Много хора работят в офиси и прекарват дълги часове пред компютърните монитори. Този начин на живот може да доведе до синдром на сухото око, а именно хронична липса на достатъчно смазване и влага на повърхността му. Когато очите са прекалено сухи, те могат неволно да започнат да се потрепват в опит да се овлажнят.

Умора

Днешният ритъм на живот не оставя време за почивка. Отдавна е известно, че за да поддържате добро здраве и уелнес, трябва да спите поне 7-8 часа. Повечето от нас обаче прекарват около 5 часа в сън, ако не и по-малко. Очевидно постоянната липса на сън причинява силна умора и впоследствие води до потрепване на очите.

Алергия

Дразнителите на околната среда също могат да причинят потрепване на клепачите. За да се предотврати това, дразнителите и техните източници трябва да бъдат правилно идентифицирани.

Недостиг на витамин D

Витамин D е съществена част от нашата диета, която осигурява усвояването на калция в организма. Калцият, от своя страна, е много важен за отпускането на всички мускули в тялото, включително мускулите на очите. Липсата на този елемент в организма причинява обсъжданото неразположение.

Недостиг на витамин В12

Липсата на витамин В12 в диетата може да доведе до необратимо увреждане на нервната тъкан и съответно до свиване на мускулите на клепачите. Това се дължи на факта, че нервната тъкан е отговорна за нормалното функциониране на всички мускули в тялото. Недостигът на този витамин провокира неволно движение в крайниците и мускулен спазъм.

Възпаление на краищата на очите

Възпалението на краищата на очите (блефарит) причинява сърбеж, болка и зачервяване на кожата на клепачите (обикновено по линията на миглите). Също така може да раздразни очната ябълка и да предизвика фоточувствителност. Поради горните симптоми заболяването води до очни тикове. Блефаритът често е хроничен, при който симптомите периодично се влошават и могат напълно да изчезнат за неопределено време. Чест фактор, причиняващ това заболяване, е неправилната хигиена на клепачите (например непремахване на грима през нощта), бактериална инфекция или нарушение на секрецията на себум през мастните жлези, разположени по краищата на клепачите.

Как да се лекува потрепващо око?

Трептенето на окото обикновено не е много обезпокоително и преминава незабелязано. Ако случаят не е такъв, можете да използвате следните насоки за справяне с проблема. Често потрепването на очите се случва в състояние на стрес или при голямо пренапрежение. В този случай отпускането на клепачите напълно ще премахне потрепването и ще възстанови нормалното им функциониране. За това пресни краставици, картофи и пакетче зелен чай ще бъдат много полезни за отпускане на мускулите на клепачите. Съответно, преди употреба, зеленчуците трябва да бъдат настъргани на ситно ренде, а торбичката чай трябва да се навлажни с топла вода. Прилагайте ги върху затворени очи и правете компрес за около 10-15 минути.

Внимание! Когато използвате лаптопа си през нощта, поддържайте стаята ярко осветена и никога не четете при слаба светлина.

При усещане за трептене на клепачите ви, обогатете диетата си с много плодове и зеленолистни зеленчуци. Яжте храни с високо съдържание на витамин D, включително масло от черен дроб на треска, риба, стриди и млечни продукти. Ако по някаква причина не е възможно да направите това, можете да се консултирате с лекар и да го помолите да предпише витаминен комплекс. Фосфорът, фолатът, калият и калцият също подобряват здравето на очите и намаляват риска от тикове. Най-доброто лечение е естественото лечение. Сънят 7-8 часа на ден повишава имунната система и поддържа мускулите на цялото тяло в перфектна форма, включително очите. Ако не можете да осигурите на тялото си нужното време за почивка, трябва да отделите време поне за дневен (макар и кратък) сън. Той също така е в състояние да спомогне за прекратяване на досадното явление.

При синдром на сухото око или алергии е необходимо да се използват подходящи таблетки и капки за очи. Това ще запълни повърхността на очната ябълка с лубрикант и ще елиминира не само дразненето, но и ще ви отърве от потрепването на очите.

Кога трябва да посетя лекар?

Докато потрепването на очите често е само временно и може да бъде коригирано с подходящи грижи и диета, в други случаи тиковете могат да бъдат признак на неврологично разстройство. Последните включват синдром на Турет, болест на Паркинсон, епилепсия или очна инфекция. Всички тези заболявания са съпътствани от тревожни симптоми, например:

 • Трепване на клепачите, продължаващо няколко дни (повече от 3).
 • Неволно затваряне и свиване на клепачите.
 • Зрително увреждане, нарушена зрителна острота.
 • Болка в очите.
 • Сълзене.
 • Зачервяване на очите.
 • Усещане за парене в окото.
 • Появата на отделяне в окото.
 • Кървене.
 • Кърлежи на окото и сърцебиене.
 • Парализа на нервите на лицето.
 • Намаляване на ъглите на устата.
 • Замайване.
 • Болести на храносмилателната система.
 • Болести на отделителната система.
 • Нарушение на чувствителността.

Забелязвайки свиване на окото, което е придружено от поне един от горните симптоми, трябва спешно да потърсите помощ от специалист.

Обобщавайки, може да се каже, че потрепването на очите е често явление и като правило не представлява особена заплаха за човешкото здраве. Често лекото разстройство може да бъде елиминирано без лекарства. В случай на по-сериозно заболяване обаче, пациентът не може без медицинска намеса.

3634

Similar Posts