Във форма Здраве

Инфаркт или паническа атака: 5 основни разлики

Инфаркт или паническа атака

Както инфарктът, така и пристъпът на паника могат да имат подобни симптоми. Често хората се оплакват от болки в гърдите и задух. Как да различим едното от другото?

Оплакванията на пациентите от „болка в гърдите и недостиг на въздух“ могат да издават както сърдечни проблеми, включително смъртоносен инфаркт, така и паническа атака, неприятна, но всъщност незастрашаващо живота състояние.

Не винаги е лесно да се разграничи едно от друго, но има явни разлики.

 

Паническа атака (ПА) може да възникне по всяко време, дори в покой. Докато сърдечните проблеми – ангина пекторис или инфаркт обикновено се появяват по време на физическа активност .

ПА започва внезапно, без предварителни симптоми. Първите „камбани“ на инфаркт често се появяват след няколко дни или дори седмици. Например, болката се връща след почивка, физическата активност се понася по-лошо.

 

При ПА симптомите обикновено продължават не повече от 20-25 минути, след което изчезват дори без лечение. Това е важен момент! Ако говорим за инфаркт, болката няма да отиде никъде – само ще се влоши.

Можете да се справите сами с ПА с помощта на определени дихателни упражнения, медитация и други подобни. Инфарктът е съвсем различна работа.

 

ПА, като правило, не е придружено от значителни хемодинамични нарушения – т.е. налягането и пулсът остават в нормалните граници или близки до тях. Възможна е лека тахикардия (докато сърдечната честота до 100 не изисква медицинско лечение). При инфаркт в повечето случаи има изразено понижение на кръвното налягане.

 

В медицината няма правило, че всички болести протичат по учебник – винаги са възможни отклонения от стандартната клинична картина. Ето защо, ако за първи път почувствате дискомфорт / болка в гърдите, дихателна недостатъчност, силна слабост, придружена от изпотяване, потърсете лекар.

 

 

Класически и нетипични признаци на инфаркт

 

В списъка на типичните прояви на остър миокарден инфаркт са:

 

нарастваща по интензивност пареща или натискаща болка в сърцето с ирадиация (откат) към лявата лопатка, рамото и предмишницата. Тези болки обикновено се предхождат от бързо ходене, физическо или психо-емоционално претоварване.

 

Слабост

Диспнея

Студена лепкава пот

Липса на ефект от употребата на болкоуспокояващи

 

Сред нетипичните признаци на остър миокарден инфаркт са:

 

„Астматична форма“, която е придружена от суха кашлица, задушаване, усещане за свиване на гръдния кош.

Стомашни болки

Киселини

Подуване на корема

Напрежение в мускулите на коремната стена

Болка в гръдния кош

Болка в долната челюст

1535

Similar Posts