Съвременната медицина е направила ужасна грешка … Преди няколко години беше открита истинската причина за сърдечно -съдовите заболявания!
Като лекари, като правило, ние сме опитни, знаещи и интелигентни хора – поради което често сме арогантни и ни е трудно да признаем, че може да грешим. И докато сме по темата … Трябва да призная, че сгреших. Като сърдечен хирург с 25 -годишен опит, извършил повече от 5000 операции на открито сърце, смятам за свой дълг да поправям грешките, допуснати от нас, лекарите, като предоставяме подходящи медицински и научни доказателства.
Д -р Дуайт Лундел е бивш началник на щаба и началник на хирургията в болницата Banner Heart, Меса, Аризона. По-късно д -р Лундел напуска хирургията, за да се съсредоточи върху хранителното лечение на сърдечните заболявания. Той е основател на Фондация „Здрави хора“, която насърчава човешкото здраве с акцент върху подпомагането на големите корпорации за насърчаване на здравето. Той е и автор на „Лечението за сърдечни заболявания“ и „Великата лъжа на холестерола“.
Учих медицина и работих под ръководството на най -опитните и известни лекари, а след това се присъединих към тях. И пишейки статии за научни списания, посещавайки семинари и изнасяйки лекции, ние, тези, чието мнение имаше тежест в света на медицината, настоявахме, че увеличаването на риска от сърдечно -съдови заболявания зависи от едно – високия холестерол в кръвта.
Единствените официално приети и одобрени терапии бяха лекарства за намаляване на това ниво, както и диета, която значително ограничава консумацията на храни, съдържащи мазнини. Ние твърдим, че всичко това ще понижи нивата на холестерола в организма и следователно ще намали риска от сърдечни заболявания. Смятахме всички колеги, които не спазиха тези препоръки, за почти еретици и всеки един техен пациент, с право може да потърси услугите на друг лекар.
Проблемът е един – всички тези препоръки просто не работят!
Те са необосновани както от научна, така и от медицинска гледна точка. И от морална гледна точка те са доста противоречиви. Клиничните проучвания преди няколко години доказаха, че истинската причина за повечето сърдечно -съдови заболявания е възпалението на артериалните стени и това бавно води до промяна на парадигмата в начина на лечение на сърдечни и други сърдечни заболявания.
Имайте предвид, че въпреки факта, че около 25% от населението ни приема далеч от най -евтините хиполидемични лекарства и се опитваме да сведем до минимум количеството на „лошите“ мазнини в диетата си, тази година дори повече хора ще умрат от сърдечно -съдови заболявания, отколкото в миналото.
Ако стените на кръвоносните ви съдове не са възпалени, холестеролът просто не може да се натрупа и съответно не може да причини нито инфаркт, нито инсулт. Без възпаление, холестеролът просто ще циркулира в тялото както трябва.
Няма нищо страшно при възпалителни процеси – това е естествената защита на тялото ви от външна инвазия, било то от чужди бактерии, токсини или вируси. Възпалението върши чудесна работа за защита на тялото ви от тези бактериални и вирусни натрапници, но ако постоянно излагаме тялото си на токсини или храна, които то просто не може да обработи, както никога не е било предвидено, малко по малко възпалението преминава в хронично. Хроничното възпаление е също толкова вредно, колкото е острото възпаление.
Кой разумен човек, би изложил тялото си на риск, като му предоставя вредна храна. Пушачите са от този тип неразумни хора, но разликата е, че те го правят доброволно.
Повечето хора, просто следват одобрената от медицината диета, която обикновените мазнини и е богата на въглехидрати. Само, че тези хора не знаят, че точно тази диета трайно уврежда кръвоносната система. Именно това трайно увреждане в крайна сметка води до сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет и затлъстяване.
Какви са основните причини за хронично възпаление?
Причините са съвсем прости – на първо място, това е прекомерната консумация на силно преработени прости въглехидрати (захар, брашно и всички продукти, които ги съдържат). Също така и прекомерната консумация на растителни масла, богати на омега-6 мастни киселини, като напр. соево, царевично и слънчогледово масло. Тези продукти се срещат доста често по рафтовете във всички хранителни магазини.
Ще ви дам пример: представете си, че търкате с твърда четка, кожата на ръката си – отначало кожата, не получава никакви наранявания, но малко, по-малко, тя започва да се зачервява. Сега си представете, че повтаряте този процес всеки ден, през последните 5 години, ако изобщо можете да го изтърпите, но да предположим, че сте успели – по кожата ви ще са се появили кървяща, възпалена, гнойна рана и състоянието й се влошава с всеки изминал ден. Почти същото се получава и с вашите съдове.
Няма значение, къде протича възпалителният процес – отвън или отвътре, той протича по един и същ начин.
Когато се храним с вредна храна, няколко пъти на ден, храната, която приемаме наранява съдовете по малко. Когато това нараняване продължи, се появяват сериозни заболявания, които далеч не са толкова безобидни.
Когато се наслаждаваме на божествения вкус на прясна торта, в този момент, тялото ни се подготвя за нашествието на извънземни нашественици. Храни, богати на захар и прости въглехидрати, както и тези, приготвени с масло, съдържащо омега -6 мастни киселини, които удължават срока на годност, са основата на ежедневната ни диета повече от шест десетилетия – и те бавно, но сигурно ни тровят.
Как захарта, може да доведе до хронично заболяване?
Когато ядем прости въглехидрати като захар, повишаваме нивата на кръвната си захар. В отговор на това панкреасът започва да произвежда инсулин, чиято основна цел е да доставя захар до всички клетки на тялото, които се нуждаят от нея. Захарта им служи като вид гориво. Ако клетката не се нуждае от захар, тя я отказва, за да избегне пренасищане.
Когато клетките на тялото ви прекъснат допълнителната глюкоза, от която не се нуждаят, повишената кръвна захар принуждава тялото да произвежда повече инсулин и да превръща глюкозата в мастни запаси.
Какво има общо възпалението с кръвната захар?
Факт е, че тялото е в състояние да контролира нивата на кръвната захар в доста тесни граници. Излишните захарни молекули, се прикрепят към определени протеини и така увреждат вътрешните стени на кръвоносните съдове. Именно точно тези, повтарящи се увреждания, предизвикват възпаление.
Ежедневната ни храна много сериозно нарушава баланса на мастни киселини в тялото ни. Наднорменото тегло, което получаваме от консумацията на торта, чипс и др. вредни храни, претоварва мастните клетки в организма, които отделят вещества, които допринасят за възникването на възпалителни процеси, които от своя страна са предизвикани от високото количество на кръвна захар в човешкото тяло.
Колкото повече ядем „готови“ храни, толкова повече влошаваме състоянието на възпалението. Човешкото тяло просто не може безопасно да преработи храната, натъпкана до ръба със захар и напоена с омега -6 мастни киселини.
Как можем да избегнем хронично заболяване?
На този въпрос, може да се отговори съвсем кратко – консумирайте възможно най-натурални хранителни продукти. Хранете се с качествени протеини, за да натрупате мускулна маса. Избирайте сложни, а не прости въглехидрати и при възможност се хранете с много плодове и зеленчуци в ярки цветове. Намалете до минимум храните, които съдържат омега-6 мастни киселини.
557