Психология

Как да четем мислите на другите хора: 6 много лесни начина

Как да четем мислите на другите

Телепатия e хипотетичната способност на мозъка да предава мисли, образи, чувства и безсъзнателно състояние на друг мозък или организъм на разстояние или да ги получава от него, без да използва познати средства за комуникация или манипулация. Да, вярно е, че на повечето от нас изглежда като нещо просто невероятно.

 

Но, ако се замислите, това е толкова естествено, колкото и получаването на други сигнали отвън. Всички хора имат познавателния потенциал да усещат какво се случва около нас и да дешифрират значението на получената информация.

 

„Проницателните хора са много по-успешни както в живота, така и в работата. Тези, които са постигнали много в живота, не са непременно най-интелигентните и надарените; те обикновено са хора, които са страхотни в разбирането с другите и имат по-високо ниво на емоционална интелигентност.“ – Лорън Майнър

 

Всички мисловни процеси са нашата биоенергетика. Всеки път, когато обменяме идеи и се опитваме да разберем гледната точка на другия човек, ние по същество четем мислите му.

 

Както Дейвид Майърс и Бърт Ходжис заявяват в Енциклопедия по социална психология: „Емпатията често се определя като разбиране на друг човек, като си представи себе си в тази ситуация. Започвате да разбирате опита на друг човек, сякаш сте го преживели сами, въпреки че това всъщност не се е случило. Остава разграничението: „Това съм аз, а това са други“.

Телепатията не е вид магия

Това, което обикновено смятаме за вид магия, всъщност не е нищо повече от „емпатични способности“, ако използваме психологическа терминология.

 

Но, не се заблуждавайте! Способността да четете мислите на други хора не означава, че ще използвате всякакви техники за манипулация, притежавайки такава поверителна информация.

 

Всъщност, ако се фокусирате единствено върху положителните аспекти на това явление, тогава четенето на мисли може да ви помогне да разберете по-добре гледната точка на другите хора и да насърчи по-добрата комуникация.

 

6 много лесни начина да четете чуждите мисли

Езикът на тялото

Комуникацията във всяка ситуация е комбинация от вербални и невербални сигнали. Езикът на тялото е форма на невербална комуникация, при която физическото поведение се използва за предаване на определена информация. Проявлението може да бъде много различно: с помощта на движения на очите, изражение на лицето, пози на тялото, интонация на речта и т.н.

 

Езикът на тялото е доста ясен сигнал за четене на мислите на друг човек. Тъй като нашите вербални и невербални сигнали са резултат от мисли, очевидно е, че езикът на тялото е пряко свързан с това, което човек чувства или мисли в даден момент.

 

Между другото, почти невъзможно е да се контролира езикът на тялото, защото този източник е доста надежден.

 

Друг помощник в четенето на мисли е анализът на изражението. Човек изразява емоциите на човек по същия начин, който е много труден за контролиране. Например, когато се усмихва и няма бръчки около очите, може да се предположи, че тази усмивка е фалшива. Не забравяйте, че ако някой е наистина доволен от вас, усмивката му, както се казва, ще стигне до очите и ще се появят бръчки.

 

По същия начин позите на човешкото тяло могат да станат информативни за нас по отношение на четенето на мисли. Много често те помагат да се разбере как се чувства. Когато човек, който седи на стол по време на разговор, се навежда към вас и кима с глава, може да се предположи, че той е открит, доверчив и заинтересован от разговора.

 

И напротив, ако кръстоса ръцете или краката си, това е фин намек, че събеседникът изразява нетърпение и е емоционално откъснат от вас.

 

Наблюдение на поведението

Друг начин е внимателно да погледнете как диша човек. Този момент може да разкаже много за душевното му състояние. Ако дишането му е дълбоко и в него участват диафрагмата и стомахът, можете да сте сигурни: човекът е спокоен, излъчва увереност и е отворен за диалог.

 

И обратно, ако дишането е кратко, много бързо и повърхностно, тогава можем да заключим, че събеседникът е притеснен или нервен. Възможно е да има няколко варианта: или той е много срамежлив (което също не е необичайно) или не иска да научите нещо за него.

 

Четене по очите

Очите са огледалото на душата. Нищо чудно, че го казват. Но тези думи могат да се приемат и буквално.

Какво можем да видим в очите на друг човек? Истината. Очите обикновено не лъжат.

 

Освен това движенията на очите са неконтролируеми. Проучванията потвърждават, че няма начин да се контролират зениците, така че те със сигурност ще се разширят, когато човек прояви искрен интерес към някого или нещо.

Когато събеседникът вдигне поглед, това показва, че той се опитва да си спомни нещо. По-специално, той превърта някои снимки в главата си, което също може да бъде сигнал за вас.

 

Ако по време на разговор човек избягва контакт с очите, това означава, че ви няма доверие или откровено лъже.

Ако ви гледат право в очите, това е сигурен знак, че ви вярват и са съгласни с вас. Ако не отместят поглед, това означава, че или сте озадачили някого сериозно или той е влюбен във вас.

 

От друга страна, ако човек гледа настрани и свежда очи по време на разговор, това може да е израз на подчинение.

Поглеждането надолу и наляво може да показва, че събеседникът мислено говори сам на себе си. В същото време той често неволно движи малко устните си.

 

Гледането надолу и надясно показва, че събеседникът е фокусиран върху вътрешните си емоции, а не върху темата на разговора.

„Бягащи очи“ може да означава, че човек се опитва да „излезе“ и нагло лъже. Усеща, че е хванат и се опитва да избяга. По същия начин се държат тези, които са замислили нещо и проверяват дали го слушат или не.

 

Слушайте интонацията

Тонът на гласа е много информативен, ако искате да разберете какво мисли или чувства другият човек. Говорим за тембъра на гласа, височината, честотата на речта и артикулацията.

Въпросът дори не е какво казва събеседникът, важно е как го прави и какво впечатление се опитва да направи.

 

Бавната реч показва спокойствие, докато бързата и объркана реч показва нервност. В случая са важни не толкова изречените думи, а енергията, с която са били произнесени.

Трябва да слушаме много внимателно и да мълчим, ако искаме да разберем какво мисли другият човек. Зад всичко това се виждат истинските му чувства и намерения.

 

Ако забележите, че събеседникът се фокусира върху дадена дума повече, отколкото върху останалите, това също може да е сигнал: тази конкретна тема е най-определящата за него.

Паузите в речта обикновено показват, че човек се опитва да събере мислите си, а не да говори за това, което просто му идва на ум.

 

Прекарвайте повече време с хора

Ако наистина искате да разберете какво мислят другите хора, прекарвайте повече време с тях. Тогава те постепенно ще започнат да се отварят към вас, искрено ще говорят за своите мисли и идеи, за отношението си към други хора и събития, за своите ценности и отношение.

 

„Гмуркането“ в съзнанието на друг човек помага да научите повече за това как той мисли, прави заключения и взема решения. Ако прекарвате достатъчно време с някого, тогава ще ви бъде по-лесно да предвидите реакцията му на определени събития или ситуации, защото сте ставали свидетели на подобни сцени.

 

Ако партньорите в една връзка или семеен живот не са достатъчно близки, тогава дори след много години съвместен живот те не могат да разберат какво мисли техният любим човек.

Съзнателната връзка с човек помага да се разберат мотивите на неговите действия и поведение в различни контексти.

Уверете се, че другият човек не „поглъща“ вашата енергия

В крайна сметка всичко зависи от вас.

Когато влезете в контакт с друг човек, вашето психическо отношение му влияе и обратното. Така става. Ако сте нервни и нервни, тогава вашият събеседник ще отрази това напрежение.

Но когато подхождате спокойно и балансирано към ситуацията, можете лесно да „поглъщате“ енергията на другите хора и да четете мислите им. Но бъдете и нащрек: вашите мисли също могат да бъдат прочетени!

 

Много е важно да разберем, че можем лесно да разберем какво чувства или мисли друг човек, като задаваме компетентни въпроси. Няма смисъл да питате „Как си?“

Вместо това можете да се задълбочите малко и да зададете по-конкретен въпрос: „В добро настроение ли си? Притеснява ли те нещо?

Също така е важно да разберете как се чувствате и мислите сами. Само по този начин можете истински да оцените това, което се случва около вас.

 

Умението да четеш мислите на другите хора, да им съпреживяваш истински е подценявана дарба, която всеки от нас може да овладее. Основното е, че е за добро.

1830

Similar Posts