Психология

Как да чуете себе си: Умение, което ще направи живота ви щастлив

Как да чуете себе си

Щастието никога не е далеч, то винаги е тук. Ето някои прости и ефективни съвети, които ще ви помогнат да чуете себе си и да направите живота си щастлив.

 

Да е щастлив или нещастен е съзнателен избор на всеки

И вие сте отговорни за вашето щастие. Фактът, че живеем, работим и общуваме, сам по себе си е щастие. И как ще живеем живота си зависи от нас. Защо някои хора винаги са щастливи, докато други търпят провали и поражения? Каква е разликата? Тайната е в това, което мислим, в това, което чувстваме, в нашия дълбок вътрешен мир и нагласите ни към живота.

 

Как да се научите да чувате себе си?

Нашият мозък обработва информация, често забравяйки за по-дълбокия смисъл. Той се интересува само от фактите: в колко часа и къде да отидете, как най-добре да стигнете до мястото, какъв резултат трябва да получите. Но за да разбереш себе си трябва да се обърнеш навътре – към чувствата. Какви емоции изпитвате в момента? А вчера? Имате ли тревоги за утрешния ден? Какви са те?

 

Трябва да си задаваме тези въпроси често. И да слушаме себе си внимателно.

Няма да стане от раз. Първоначално опитайте с помощта на медитация в спокойна атмосфера. Седнете, затворете очи. Спрете потока на съзнанието си. Опитайте се да усетите всяка емоция, която изпитвате в момента. Поемете няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Усмихнете се и се запитайте: „Как минава денят ми?“. Тези упражнения са много полезни. Те помагат да почувствате момента и себе си в този момент.

 

 

Най-важното е да се вслушате в сигналите на тялото си. Мозъкът анализира, изчислява, сравнява, генерира идеи, поставя цели. Но единствено вашето тялото знае какви са вашите нужди. И за да има „диалог“ е важно да се концентрирате върху това, което „казва“ тялото.

Ако то е неспокойно, намерете причината. Липсва ли ви нещо? Достатъчни са едва 10 минути на ден да се запитате какво не е наред, какъв е проблемът и тялото веднага ще ви насочи към това, което пропускате.

А след това вече може да задавате и по-дълбоки въпроси и да търсите най-правилните решения.

 

Рядко можем честно да признаем чувствата си пред себе си. А да бъдеш честен със себе си е много по-полезно, приятно и правилно, отколкото да игнорираш това, което изпитваш. Опитайте се да слушате себе си и просто наблюдавайте себе си и тялото си.

Научете се да наричате чувствата по име (гняв, ярост, негодувание, болка) – това ще ви помогне да осъзнаете действията си и това е първата стъпка към свободата, към лекотата, към хармонията…

Експертите са категорични, че това е абсолютно достатъчно за щастие.

6407

Similar Posts