Детски свят Майчинство

Как да изберем играчки за бебе до една година

Играчки за бебе до една година

Родителите, които участват активно в развитието на своето бебе, рано или късно се замислят за необходимостта от закупуване на добри играчки. Това могат да бъдат комплекти за оцветяване, топки и кубчета, всичко зависи от възрастта на бебето и въображението на родителите. Също така е важно да запомните, че играчките трябва да бъдат не само полезни, но и безопасни за здравето на вашето дете.

За съжаление, днес на пазара има огромен брой играчки с ниско качество, които могат да навредят на тялото на вашето дете, така че е много важно да се съсредоточите върху качеството на стоките, които купувате. В тази статия ще намерите цялата необходима информация за избора на играчки за дете под една година. Много е важно още от първите месеци от живота на вашето бебе да осигурите пълното му развитие, затова избирайте само висококачествени и полезни играчки, които ще донесат максимална полза в развитието и ще бъдат безопасни за здравето му.

 

Дрънкалки

Предимството на тази играчка е, че не се състои от опасни за бебето части, не вреди и помага на детето да се научи как да държите предмети в ръцете си. Това, всъщност, е необходимо умение, което е доста трудно да се внуши с помощта на други предмети. Дрънкалката издава приятен звук за детето, за него е интересно да я вземе в ръцете си, следователно с нейна помощ, детето бързо ще се научи да държи не само дрънкалката, но и други предмети.

Изберете ярки дрънкалки, които биха събудили визуален интерес у вашето дете, обърнете специално внимание на дръжката: тя трябва да е удобна и проста. Тази играчка трябва да е възможно най-лека, така че да е лесно за бебето да я държи в ръцете си. В резултат на това детето ще се научи не само да хваща предмети с ръцете си, но и да стиска, разклаща, да взема и поставя. Вие не се нуждаете от специални знания и умения, за да помогнете на вашето бебе да придобие тези умения. Просто купете качествена играчка без сложни допълнителни елементи и му помогнете да я държи в ръцете си. Ако успеете да привлечете интереса му, то много бързо ще придобие тези умения.

 

Висящи играчки

След като вашето бебе навърши 5 месеца, можете да започнете да купувате интересни висулки. Обикновено тези играчки се прикрепят към креватчето, за да може бебето да ги достигне. Днес се предлага огромен избор от играчки от този вид с различни цветове и текстури, които са направени под формата на животни, камбанки, топки, кубчета и др.

Изводът е, че детето, което се интересува от играчката, започва да я разглежда, докосва я с ръце, изучава най-малките детайли. Уверете се, че тя не може да бъде счупена. Играчките с висулка с ластик развиват фината моторика на ръцете и ако правилно изберете този продукт, детето ще започне да различава форми и цветове.

 

Пирамиди, пръстени, кукли

Когато детето е на 7 месеца, можете да му купите различни пирамиди, които трябва да научите как да сглобявате. Това могат да бъдат и различни кукли за гнездене, състоящи се от няколко елемента, прости дизайни или пръстени с различни размери. Целта на играта с тези предмети е да се развие пространственото мислене на детето и способността да сравнява предметите в зависимост от техния размер и форма.

Всъщност, децата охотно играят с такива играчки, а процесът на събиране на части в един предмет им доставя невероятно удоволствие. В този случай вече ще е необходима вашата помощ, за да му покажете навреме как и къде да постави частите, да контролирате процеса и да посочи грешките му.

Кутии с предмети, табла с очертания

На 8-9 месеца детето вече знае как да вземе конкретен предмет, да го комбинира с други и да сравнява в зависимост от формата, размера, цвета и текстурата. Вече му е много по-лесно да събира различни пирамиди и кукли, така че задачата трябва да бъде сложна. Вземете му различни кутии, в които има играчки или комплекти. Ако нямате финансовата възможност, можете сами да направите играчки от този тип.

Увийте обикновени картонени кутии в красива цветна хартия, залепете цветни стикери върху тях и поставете вътре нещо, което вашето мъниче обича. Това могат да бъдат любимите ви опаковки за бонбони, играчки и други дребни предмети. Детето ще се научи да отваря кутии и да сравнява размера на малките играчки и пространството, в което се намират. Можете също да закупите или направите своя собствена дървена или картонена дъска с изрязани контури. Извадете парчетата от дъската и помолете детето да ги постави обратно. То трябва да се научи да съчетава форми и контури, което е много важно за деца под 1 година. Опитайте се да изберете или направете интересна дъска от пластмаса или дърво с издълбани части  под формата на различни животни, цветя, пеперуди и т.н.

 

Конструктори

Когато детето вече е на 10-11 месеца, то трябва да може да се ориентира перфектно в различни форми, да може да събира няколко предмета заедно. За да направите това, ще ви е необходим дизайн от няколко части. Това могат да бъдат комплект детски чинии, комплекти пластмасови плодове и зеленчуци, както и различни къщи, животни и други предмети, които могат да бъдат групирани.

Такива конструктори могат не само да се комбинират от няколко елемента, но и да се наслагват един върху друг. Не забравяйте да обърнете внимание на факта, че детето се научава правилно да различава различните компоненти на тези конструктори, така че седнете до него и да му помогнете да изпълни задачата правилно.

Всъщност, при отглеждането на дете е много важно да се съсредоточите единствено върху неговите лични нужди и вашите възможности. Ако не можете да си купите скъпи играчки, опитайте се да си направите сами от импровизирани предмети. Ако купувате играчка с ярко оцветено покритие, уверете се, че не е токсична. Това е необходимо за безопасността на вашето бебе, защото много производители спестяват от багрила и използват най-евтините.

По-добре е играчките да се състоят от естествени екологични материали, покрити с безопасна боя. Има наистина качествени нетоксични пластмаси, които ще бъдат безопасни за вашето бебе, така че изберете играчките, направени от този материал. Винаги можете да поискате помощ от консултант в магазина и да го помолите да ви обясни подробности за играчката, която ви е харесала.

36

Similar Posts