Да сготвим вкусно

Как да изпържите риба в златиста коричка без пръски

Как да изпържите риба в златиста коричка без пръски

Хрупкавата коричка на рибата е идеалният начин да подчертаете нейния добър вкус. Пърженето на риба до златиста коричка без излишни пръски и загоряло олио е изкуство, което може да се постигне с правилните съставки, методи и малко търпение. Ето как, според специалистите, как да приготвите риба с перфектна златиста кора, като същевременно запазите нейната сочност и вкус.

Как да изпържите риба в златиста коричка без пръски?

Необходими продукти:

 

Рибно филе (сьомга, треска, костур и др.)

Сол и черен пипер на вкус

Брашно (обикновено пшенично)

Яйце

галета

Растително масло (подходящо е царевично, рапично или слънчогледово)

 

Начин на приготвяне:

 

Подгответе рибата. Преди готвене се уверете, че филетата са добре измити и подсушени с хартиени кърпи. Това ще позволи на съставките за паниране да прилепнат по-добре към повърхността на рибата.

 

Подправете рибата. Сол и черен пипер от двете страни по ваш вкус. Можете да добавите и други любими подправки за по-богат вкус.

 

Подгответе съставките за паниране. Пригответе три купи. Първо поръсете малко брашно. Във втората разбийте яйцето с вилица. В третата купа изсипете галетата.

 

Панировка. Потопете всяко парче риба първо в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в галетата. Уверете се, че панировката е равномерно покрита по цялата повърхност на рибата.

 

Печене. Поставете тиган на среден огън и загрейте малко количество растително масло. Внимателно поставете рибата в горещия тиган. Пържете до златисто кафяво от едната страна, обикновено отнема около 3-5 минути, в зависимост от дебелината на парчето риба. След това внимателно обърнете и изпържете от другата страна.

 

Готовност. Готовността на рибата може да се провери, като се пъхне в нея нож или вилица. Месото трябва да е бяло и добре разделено на пластове. Не забравяйте, че рибата ще продължи да се готви още малко след като бъде извадена от котлона поради топлината си.

 

Извадете рибата от тигана и я поставете върху хартиена кърпа, за да отстраните излишната мазнина. Сервирайте я гореща с лимон, билки и любимите си сосове.

2577

Similar Posts