Полезно

Как да изсушим и съхраняваме плодове в домашни условия

сушене на плодове

Едно от най-важните неща през зимата е да включите в менюто си плодове и зеленчуци, за да можете да снабдите организма си с витамини и минерали. Не винаги обаче, можете да закупите плодове и зеленчуци от магазините, а дори и да го направите, не е сигурно, че те са напълно натурални. Сушените плодове са много добра алтернатива, когато искате да консумирате напълно чисти и екологични плодове, дори и през зимата. Когато са сушени, те не са по-малко полезни.

В някои случаи сушените плодове са по-здравословни от пресните. Сушените плодове имат много предназначения, можете да ги използвате, както за приготвяне на сладкиши, така и за различни ястия и напитки или да си ги похапвате просто така, без допълнителна обработка. В днешната статия ще ви разкажем как сами да си приготвите сушени плодове, как да ги съхраните правилно и други интересни факти.

Как да изсушите плодове за зимата?

Най-добрият начин за изсушаване на плодовете е да го направите на открито. Сушенето на плодове на чист въздух не е само много лесно, но също така е и много полезно. Сушенето се прави по следния начин: нарежете плодовете по начина, по който искате, пригответе лист хартия за печене и разстелете нарязаните плодове отгоре. Поставете хартия с плодове на слънце. Препоръчително е през нощта, да ги покриете с тензух. След няколко дни плодовете ще са напълно готови. Сушенето трябва да продължи от 2 до 3 дни, след този период има риск от пресушаване на плодовете.

Изсушаване на плодове във фурна

Вторият начин да изсушите плодовете е да го направите във фурна.

Отново плодовете се нарязват и се разстилат върху лист хартия за печене. Загрейте фурната предварително на 60-70 градуса. Поставете листа с плодовете във фурната. Процедурата отнема около 7 часа. През определено време плодовете се разбъркват и се пръскат с вода. Продължителността на процедурата може да бъде по-кратка или по-дълга, според зависи от вида плодове.

Електрическа сушилня – модерен начин за сушене на плодове и зеленчуци

Третият начин за сушене на плодове у дома е използването на специална електрическа сушилня. По този начин нещата се случват много по-лесно. Не е нужно през определен период да проверявате как са плодовете ви, нужно е просто да ги поставите в сушилнята, да настроите програмата и да натиснете бутона за старт.

Трикове за сушене на плодове

За да изсушите плодовете правилно в домашни условия е нужно да се запознаете с няколко прости, но важни трикчета:

  1. Плодовете трябва да бъдат в точна зрялост.
  2. Ако изсушавате ябълки и круши, ви съветваме да потопите плодовете в лимонов сок за 5 минути, това ще ви гарантира, че плодовете няма да почернеят през зимата.
  3. Ако желаете плодовете ви да имат по-специфичен вкус и аромат, можете да използвате мед и канела – поръсете с тази смес плодовете и след това ги изсушете. Този метод е подходящ най-вече за ябълките.

Правилно съхранение на сушени плодове

Вече ви запознахме с начините на изсушаване на плодове в домашни условия. След като сте получили готови сушени плодове, трябва да се погрижите за тяхното съхранение.

Можете да съхранявате вашите плодове в стъклени буркани, хартиени торби или кутии. Според наше проучване най-ефикасното място за съхранение е стъкленият буркан.

752

Similar Posts