Във форма Здраве

Как да подобрим мозъчното кръвообращение без лекарства: 5 прости съвета от невролог

Как да подобрим мозъчното кръвообращение

Мозъкът е основният контролен център за тялото. Всички сложни задачи се изпълняват в кората на главния мозък – това е реч, мислене, вземане на решения, воля. За пълноценна работа мозъкът се нуждае от кислород, електролити, протеини, липиди, въглехидрати, вода.

 

Всички хранителни вещества, необходими за неговата жизнена дейност, мозъкът получава от кръвта. Следователно, нарушението на мозъчното кръвообращение, дори за кратко време, може да причини непоправима повреда на нервните връзки. Много хора, отбелязвайки проблеми с паметта, търсят различни лекарства, които биха могли да подобрят кръвообращението и да възстановят способността за продуктивна работа. Но ефективността на повечето от широко рекламираните средства не е доказана.

 

Междувременно, има храни и напитки, определени дейности, които могат да подобрят мозъчното кръвообращение, да стимулират мозъка да работи възможно най-ефективно. Те са прости и достъпни за всеки, могат да се комбинират интелигентно, увеличавайки ефектите.

 

Лошото кръвообращение засяга мозъчната функция

Тежки патологии, включително преходни исхемични атаки и инсулти, възникват поради нарушения на кръвообращението. Намаляването на кръвния поток води до редовно нарушение на мозъчните функции, защото, без да осигуряват енергия, кислород, витамини, аминокиселини, идващи през обширна мрежа от кръвоносни съдове, невроните не могат да растат и да се делят.

 

За да се стимулира мозъчното кръвообращение, е необходимо да се поддържа нормално ниво на кръвното налягане и да се предотврати повишаване на вискозитета на кръвта и артериален спазъм.

За да подобрите мозъчното кръвообращение без лекарства, ви трябват:

 

Здрав сън.

Балансирана диета.

Отказ от пушене, алкохол.

Различни упражнения, физическа активност.

Активна умствена дейност – този вид дейност спомага за формирането на нови невронни връзки.

 

Сънят е ключът към здравето на мозъка

Всеки ден човек трябва да спи поне 7-8 часа. Освен това е важно не само количеството нощна почивка, но и пълноценният режим. Независимо дали са делнични или почивни дни, опитайте се да си лягате по едно и също време всеки ден. Тогава мозъкът ще бъде настроен на определен работен график. И през деня кръвообращението на мозъка ще се засили с притока на хранителни вещества, а през нощта ще се стартира програма за неговото „самопочистване“ от отпадъчни метаболити.

 

За да бъде мозъчното кръвообращение възможно най-ефективно, е важно да се спазват някои правила:

 

Спалнята трябва да е възможно най-тъмна и тиха.

Без джаджи, телевизор и източници на синя светлина.

Проветряване преди лягане, удобно легло..

Липсата на различни дразнители като тиктакащи часовници, насекоми, животни, хъркане.

 

Избор на хранене за подобряване на кръвообращението

За да може мозъкът да бъде напълно снабден с кръв, е необходимо да се избере оптималната диета, която да осигури всички нужди на нервните клетки и да поддържа оптимално ниво на системното артериално налягане. Понякога, за да изберете хранене, първо трябва да вземете тестове и да определите количеството холестерол, глюкоза и да оцените съсирването на кръвта. Това ще ви позволи точно да коригирате диетата за нивото на сол, животински мазнини, захар.

 

Като цяло, за да подобрите мозъчното кръвообращение, е важно да:

 

Ограничете консумацията на силно осолени, консервирани, пушени храни, така че в крайна сметка да консумирате дневно не повече от 5 g сол.

 

Намалете количеството животински мазнини в диетата, като намалите количеството мазнини и тлъсто месо, масло и мляко в диетата. Оптималната консумация е 1 g на 1 kg телесно тегло.

 

Намалете до минимум в диетата захарта и сладките храни с високи нива на захароза, глюкоза. Струва си да добавите към менюто зърнени храни, гарнитури от зърнени култури, тестени изделия от твърда пшеница.

 

Добавете към диетата си храни с витамин К, който регулира притока на кръв. Това са различни видове зеле, зелени зеленчуци, соя, зелен чай, кисело-млечни ястия.

 

Пийте много, но правилните напитки

Приемът на течности помага да се поддържа кръвообращението. В идеалния случай до 2-2,5 литра вода на ден. Но това не трябва да е сладка сода, кафе или силен чай, а питейна вода, не газирана и с минерализация не по-висока от 1,2 mg / l. Сладки или силно солени напитки, кафе и чай ( поради кофеина ), дехидратират и правят кръвта по-плътна или образуват отоци. Трябва да пиете на малки порции, но често, за да поддържате баланс между извънклетъчната и вътресъдовата течност.

 

 

Движете се повече

За да активирате кръвообращението, включително в мозъка, трябва да се движите ежедневно. Полезни са всякакви възможности за активност – ежедневни разходки, бягане, фитнес, йога, скандинавско ходене и дори гимнастика. На работното място, ако работите седнали, ставайте от мястото си 1-2 пъти на час, завъртете главата си в различни посоки, наклонете я, направете няколко клякания, разходете се.

 

Попълнете запасите от витамини

За нормалното кръвообращение на мозъка е необходимо постоянно попълване на запасите от витамини. Особено важни са съединенията от група витамини В — пантотеновата киселина, В6, В8 и В1. Допълнете ги приемом магния, който нормализира предаването на информация между невроните и между нервните клетки и мускулите.

Аскорбиновата киселина е важна за поддържане на съдовия тонус и течливостта на кръвта. Можете да я получите, като включите в менюто си цитрусови плодове, горски плодове, кисели ябълки, зеле.

 

4510

Similar Posts